Прегръдките, които ни помагат да оцелеем

Многопосочното действие на хормона окситоцин

Прегръдките, които ни помагат да оцелеем

Има една приказка, че се нуждаем от 4 прегръдки дневно, за да оцеляваме, по 8 прегръдки дневно, за да се поддържаме, и по 12 прегръдки дневно, за да растем. Не сме много сигурни какво е искал да каже нейният автор, но бихме могли да си представим, че е имал предвид хормона окситоцин.

Прегръдките не са просто начин да изразим грижа, любов и съпричастност към близък човек или да си доставим малка доза удоволствие. Чувството за физическа близост (допир) играе ключова роля в нашето израстване и е един от първите механизми за разпознаване на родителите ни.

Нещо повече, продължителният физически контакт е в състояние да предизвика секрецията на хормона окситоцин в тялото, който има отношение не само към социалното разпознаване, но и към важни неща като оргазма, интимността, доверието, майчинското поведение и др.

Всеки път, когато кърмим (или сучем), държим се за ръце, гушкаме се, танцуваме, получаваме или правим масаж и правим секс, ние отделяме това вещество. Неговото действие наистина е разнопосочно, но засега знаем, че то има изключително силен ефект върху пораждането на доверие и спокойствие. Ето защо му се отдава и особено важно място при формирането на връзката между майка и новородено, както и между любовници. Окситоцинът, също така, проявява и следните любопитни свойства:

Заздравяване на раните. Предполага се, че това се дължи на способността му да намалява възпаленията в тялото.

Връзка с оргазма. Не е ясно обаче дали завишените нива на окситоцин са следствие от оргазма или по-скоро са причина за него. Предполага се, че окситоцинът има положителен ефект върху съкращаемостта на мускулната тъкан и по този начин може би допринася за по-добрия транспорт на спермата и яйцеклетките.

По-тривиалният факт е, че той се секретира естествено по време на раждане или се влива изкуствено, за предизвиква ритмичното свиване на матката и да спомогне родилния процес.

Спокойствие, сигурност и антистрес. Доказано е, че хормонът допринася за тези чувства, вероятно чрез потискането на мозъчните региони, свързани със страха и безпокойството. Така окситоцинът може да предпазва от вредните последствия от стреса. Жените са по-податливи на неговото действие и това ги прави по-социални от мъжете в напрегнати ситуации.

Поддържане на правилната социална дистанция. Окситоцинът влияе положително на разстоянието между свободните мъже и жени и може да има частична отговорност върху романтичното привличане и последващото установяване на връзка между тях. От друга страна, подлагането на заети мъже на действието на този химикал ги кара да се държат на разстояние от привлекателни жени в експериментални условия. Това кара учените да вярват, че окситоцинът може би насърчава благоверното поведение в една връзка.

За още интересни статии станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



12
Не е посочен 14.03.2014|21:48
Радвам се за теб.
11
Не е посочен 14.03.2014|09:12
И на мен ми действат успокояващо.
10
Не е посочен 13.03.2014|16:59
Хората сме социални същества и имаме потребност от тази близост.
9
Не е посочен 13.03.2014|16:43
Много полезна статия е това .
8
Не е посочен 13.03.2014|16:39
Прегръдката е много хубаво нещо, тя лекува .
7
Не е посочен 13.03.2014|16:29
Ще гледам да гушкам по-често.
6
Не е посочен 13.03.2014|15:45
Тялото ни е един перфектен организъм, който има невероятното свойство да се възстановява, а положителните емоции и добрата нагласа, често помагат.
5
Не е посочен 13.03.2014|14:54
Прегръдките са прекрасен жест на нежност и привързаност,трябва да ги правим по-често :)
4
Не е посочен 13.03.2014|14:29
Прегръдките са страхотно нещо,изобщо всяка една проява на любов е наистина велика :)
3
Не е посочен 13.03.2014|14:03
Много интересна статия! :) на ден минимум по 8 прегръдкИ!
2
Не е посочен 13.03.2014|13:57
прегръдката е важна
1
Не е посочен 13.03.2014|13:52
Много интересни свойства има хормонът окситоцин, за прегръдките съм напълно съгласна, те носят, щастие, утеха , сигурност и спокойствие и са жизненоважна част от нашия живот.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay