Първокласник да се наричам, първа радост е за мене

Подготовката за първия учебен ден си е истинско изпитание

Първокласник да се наричам, първа радост е за мене

"Едно плюс четири е шест!", ентусиазирано отговаря малкият Стефчо, когато майка му го подпитва за решението на няколко задачки-закачки. И макар отговорът да е грешен, тя не се притеснява, тъй като синът ѝ тръгва на училище след няколко дни. В това време на звънеца се позвънява - Иванчо, съседчето третокласник от първия етаж.

"Хайде да играем!", възкликва той. Двамата излизат навън, за да се порадват на един от последните им безгрижни дни, преди да започнат ежедневно да пишат домашни и да учат по "Роден край".

Около 63 хиляди деца у нас са като Стефчо - бъдещи първолаци. Всички те, заедно с техните родители, в момента се тревожат за великия първи учебен ден. Нови роклички за момичетата и костюмчета за момчетата се закупуват всяка минута. Раници с размерите на дете, украсени с героите на детския свят - Хана Монтана (едновремешната Барби) и анимации от детското филмче Cars, са напълнени и прилежно подготвени за първите учебни часове. Защото този ден е наистина важен. Той обрисува една нова действителност за всички "Стефчовци" и ги поставя в един непознат за тях свят.

Мислейки си за големия 15-ти септември първокласниците винаги се притесняват. Правят го и останалите деца, но не толкова много - те знаят какво ги очаква. Страховете на Стефчо и връстниците му идват главно от непознатото и фантазиите им за него. Затова родители на деца като Стефчо, разкажете на вашия мъник за големия ден - училищното тържество, песните и танците в училищния двор, другите деца, които също ще гледат объркано, учителката, която ще помага на всички. Така детето ви ще си изгради своя представа за това, което го очаква и няма да си фантазира неприятни случки.

Освен психологическия момент, можем да се замислим и за финансовата страна на нещата. Колко струва на родителите първият учебен ден на Стефчо. Много родители пазаруват според списък, даден от учителите. Смятайки по него, парите, които ще се откъснат от семейния бюджет, за да осигурят всички необходими пособия на първокласника, са между 100 и 150лв. При третокласника Иванчо нещата изглеждат малко по-леки, тъй като той се нуждае от по-малко тетрадки и може да използва учебници втора ръка.

И говорейки за материалната подготовка се сетихме, че преди няколко дни у нас стартира Национална кампания "На училище без тежест". Тя поставя акцент върху борбата с гръбначните изкривявания при децата и правилния избор на ученическа раница. Съгласно него децата ще получат втори комплект учебници, които, забележете, ще бъде безплатен. Така учениците ще могат да оставят учебниците в училище, вместо да ги носят на гърба си всеки ден. Такива комплекти ще получат малчугани от втори, трети, четвърти и седми клас. Честито на печелившите! Ако вашите деца са от другите класове обаче можете да наблегнете на по-скъпа и качествена раница. Добри алтернативи са тези, чиято цена е около 40лв, и са с ортопедичен гръб.

Оставяйки настрана всички притеснения и подготовки, които носи първият учебен ден, то той всъщност е един прекрасен момент в семейството. Това е преходът, в който вашето малко създание се сблъсква с новата среда и за пръв път се изправя пред света самò. Затова му помагайте, Стефчо се нуждае от вас.

 

23 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 13.09.2011|15:52
Много пари са необходими за започването на училището на едно дете. Добре, че учебниците за учениците от 1-ви до 4-ти и за 7 клас са безплатни и така малко се улесняват родителите, иначе само и 100 лева за учебници няма да им стигнат, дори и втора ръка. Говори се скоро да навлязат електронните учебници и поне така тази голяма тежест на родителите би паднала от плещите им, тъй като всички особено в големите градове имат компютри вкъщи.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay