Сватбен органайзер II част: Изпитаните съвети на булките

Тук ще намерите цялата информация, необходима за организирането на сватба

Вече обявихме началото на нова тема на месеца в Jenite.bg - "Сватба като по часовник". Тържествено обещаваме: в рамките на няколко седмици ще предоставим цялата информация, която може да бъде необходима на една булка, за да организира празника на мечтите си. Всеки детайл от събитието ще се изясни дори на онези, които никога не са присъствали на сватба. А най-важното е, че в старанието си да бъдем максимално полезни, потърсихме съвети от десетки дами, които неотдавна са минали по този път и са се бракосъчетали в България. Допитахме се и до различни специалисти в сватбената област. Следователно ще намерите решения не само на въпросите, които ви тревожат, но и на онези, които дори не сте се сещали да си зададете.

В "Сватбен органайзер I част: Откъде да започнем?" отговорихме подробно на следните въпроси: 
- Какви са предимствата и недостатъците на сключването на брак през всеки сезон от годината?
- Колко време е необходимо за подготовката на една сватба в зависимост от сезона? 
- Граждански брак, църковен брак или и двете? 
- Какво трябва да вземем предвид при изготвянето на сватбения бюджет?
- Как да решим колко гости е най-добре да поканим?

Посъветвахме ви веднага след като сте уточнили с половинката си тези въпроси, да информирате за намеренията си родителите и кумовете. Обяснихме защо това е препоръчително. После следва да запазите дати за ритуалната зала, евентуално за църквата, за ресторанта, сватбения фотограф, видеозаснемане, дисководещ, меден месец. Добре е тези стъпки да се предприемат възможно най-рано, дори да остава половин година до събитието. Минималният срок за организация на "средностатистическа" сватба е 2-3 месеца.

Сватбен органайзер II част: Изпитаните съвети на булкитеЕсенна сватба
При избора на ритуална зала и/или църковен храм 
Вече говорихме, че ако искате в един ден да сключите и граждански, и църковен брак, не е изключено да срещнете определени трудности в нагаждането на двата ритуала. За да не повтаряме, можете да си припомните информацията от първата част на нашия органайзер - кои дни от църковния календар не позволяват сключването на брак и т.н.

Ако оставим проблемите с датите и часовете настрана, добре е да изберете ритуална зала и църква, които се намират на минимално разстояние една от друга. В идеалния случай разстоянието ще бъде пешеходно и пътят ще изглежда приятно. Не се ли съобразите с тези логистични въпроси, рискувате няколко часа от празничния ден да се окажат твърде изнервени както за вас, така и за гостите. Сега може да не ви изглежда така, но проблеми с паркиране, закъснения и т.н. неминуемо ще изникнат. Много по-спокойно протича всичко, когато единият ритуален ден се прави на отделна дата, в присъствието само на най-близките. Този вариант обаче рядко се предпочита.

Иначе, ако разглеждаме обредния дом и църковния храм поотделно, важно е да харесвате обстановката и гостите ви да се побират. По желание може да разпитате за дължината на църковния ритуал, който на много места се претупва. Някои младоженци харесват това, защото го намират за прекалено дълъг и скучен, други не искат нищо да се пропуска.

На всяка от двете церемонии се изисква да занесете определени неща, но за тях ще говорим в предстоящи материали, посветени на сватбените традиции и "аксесоари". В отделна статия ще обърнем специално внимание и на възможностите за изнесени ритуали в България.  

Сватбен органайзер II част: Изпитаните съвети на булкитеЗа всеки случай помислете как ще протече сватбата при лошо време
При избора на ресторант 
Ясно е, че освен с естетическите, гастрономическите и финансовите ви предпочитания, заведението трябва да бъде съобразено и с очаквания брой на гостите. Обмислете няколко различни варианти, поискайте мнения от хора, които са се женили наскоро или са посещавали сватби. Във всеки харесан ресторант говорете с управителя. Нека ви разкаже за опита си в провеждането на такива мероприятия, за това какво може да осигури и какво се очаква от вас да набавите, поговорете и за бюджета, разбира се. Опитайте предлаганата храна.

Ако очаквате хубаво време на сватбата си, вероятно ще искате ресторантът да разполага с градина. Да, чудесно ще бъде, ако успеете да проведете цялото празненство навън. И все пак, уверете се, че ако метеорологичните условия решат да ви се опълчат, ще има възможност в краен случай банкетът да се премести на закрито. Не се съсредоточавайте върху тези негативни мисли - просто се подсигурете!

Ако ресторантът не е твърде популярен и не се налага да го резервирате с месеци предварително, не бързайте. Ако ще наемате хора, които да осигуряват специални озвучение, осветление и декорация, по-добре изчакайте да обсъдите мястото и с тях. След като те също са одобрили и са ви представили цените си за обслужване в конкретния ресторант, вече е безопасно да оставите капаро. Менюто може да се уточни и на по-късен етап, малко преди сватбата, така че не се затормозявайте отначало с него. В противен случай може да решите да го променяте няколко пъти.

За по-претенциозните сватби: ако ресторантът е към хотел, обикновено младоженците получават безплатно и апартамент в него. Това е голям плюс както по отношение на първата брачна нощ, така и за атмосферата на снимките от подготовката на булката преди ритуалите.

За не толкова формалните сватби: някои младоженци нямат нагласа за шумно и скъпо празнуване в ресторант. Вместо това могат да се спрат на варианта с организирането на по-краткотраен коктейл. Друго нерядко срещано решение е роднините да се почерпят в някой ресторант, а вечерта да се отиде с приятелите на дискотека/бар, без нито едно от заведенията да се запазва изцяло за сватбарите. Така отпадат сложнотиите, свързани с украса, дисководещи, озвучаване и т.н. Логично е, че разходите по консумацията също намаляват.

Сватбен органайзер II част: Изпитаните съвети на булкитеНе отлагайте медения месец твърде много, за да не останете без него
Планиране на медения месец
След като вече сте наясно кога ще се състои сватбата, добре е възможно най-бързо да направите необходимите резервации за медения месец. Знаете, че колкото по-рано се планира едно пътуване, толкова по-евтино излиза. 

Съществува и друга възможност. Някои младоженци решават да инвестират събраните на самата сватба пари в пътешествието. В такъв случай меденият месец и неговата организация се отлагат във времето, но пък вероятно резултатът ще си заслужава. 

При избора на фотограф 
Професионалното заснемане на сватбата е скъпа услуга. Но имайки предвид какви суми отиват за останалите елементи от празненството, не ви препоръчваме да пестите точно от фотография. Все пак всичко останало ще приключи за ден, а кадрите ще останат като спомен за цял живот. Пък и ако ще се дават много пари за украса и за рокля, която никога повече няма да облечете, нека поне всичко това бъде запечатано в наистина качествени снимки. Хубаво предложение е дори да си направите съвсем малко, но за сметка на това красиво изпипано тържество на някое прелестно място, където да дойде и избраният от вас добър фотограф. Така сватбата ви няма да бъде от най-скъпите, но пък някой ден децата ви ще се очароват от сватбения албум.

Ако по принцип не се интересувате от фотография, е възможно да нямате добре изградени критерии, по които да прецените кои фотографи са истински майстори. В такъв случай помолете някой, който разбира, да ви помогне в избора. Нашият съвет е когато разглеждате портфолиа да обръщате повече внимание на онези, в които са показани цели фотосесии, а не само отделни снимки от различни сватби. Всеки може да направи сполучливи снимки от време на време. Но за вашия "Голям ден" е важно фотографът да улови подобаващо всички моменти. Ако спрете избора си на фирма за фотографски услуги, която работи с различни фотографи, поискайте да видите снимки, правени конкретно от онзи, който ще дойде на вашата сватба.

Сватбен органайзер II част: Изпитаните съвети на булкитеВажно е фотографът да ви допадне, когато се срещнете
Професионално видеозаснемане 
Тази услуга също не може да се нарече евтина, затова много младоженци решават да я пропуснат. Разбира се, можете да минете и без нея, но помислете да не съжалявате после. Хубаво е човек да си има качествено заснето видео, в което изглежда по-красив, щастлив и влюбен отвсякога. След години ще ви се иска да гледате такива кадри.

Ако ще наемате професионалист в тази област, можете да поискате препоръка от фотографа, който сте си избрали. Щом харесвате неговия стил, вероятно ще харесате и работата на препоръчания от него човек. 

При избора на дисководещ
Обсъдете с младоженеца как точно си представяте сватбения купон. Най-вече: каква ще бъде музиката; ще очаквате ли от диджея да говори много, да организира провеждането на различни игри и ритуали, или ще предпочетете да се съсредоточи предимно върху музикалното оформление? След като сте си изяснили какви качества търсите, проучете и кой дисководещ отговаря на търсенето ви. Важно е при срещата с него да ви допадне и чувството му за хумор - ако намирате за особено забавни по-нетактичните шеги, един сдържан водещ може да ви се стори скучен. И обратното!

Ще ползвате ли услугите на сватбена агенция? 
Този бизнес вече е добре развит в България, има специалисти, на които наистина може да се разчита. Затова, освен ако не планирате съвсем непретенциозна сватба, нашият съвет е да се доверите на сватбена агенция. Основните доводи са следните:

Сватбен органайзер II част: Изпитаните съвети на булкитеКадър от филма "Сватбеният агент" 
1. В сравнение с останалите разходи за тържеството, наемането на професионални помощници не е чак толкова скъпо. Имайте предвид, че те получават отстъпки в отношенията си с различните фирми и хора, с които работят често. Така че, ако вие сами възнамерявате да търсите същите фирми и хора, крайната цена няма да бъде особено различна, а междувременно ще сте похабили немалко нерви и време. Да не говорим, че и резултатът от усилията на сватбената агенция вероятно ще е по-добър.

2. Относно споменатите току-що нерви и време: човек, който за първи път ще организира сватба, трудно може да предположи колко ще му коства това. Непрекъснато ще изникват непредвидени детайли за уреждане. Стига да е дори съвсем малко нерешителна, булката дълго ще разсъждава върху всеки появил се въпрос, през цялото време ще се притеснява за адекватността на решенията си. Сватбеният агент помага много в това отношение, тъй като е добре запознат с подробностите, дава компетентни мнения, вдъхва увереност. Вие само ще му казвате какво ви харесва. И, ако имате късмет, всичко ще бъде направено по вкуса ви (дори по-добре), без дори да сте разбрали за трудностите в процеса на изпълнение.

3. Едно от най-важните преимущества в работата със сватбен агент - в самия ден на сватбата ще можете просто да се отпуснете, да се забавлявате и да изживеете подобаващо събитието! На булките, влезли в ролята на организаторки, им се налага почти постоянно да следят за гладкото протичане на мероприятието и да се ядосват за всеки дребен проблем. Повече негативни емоции, по-малко време за гостите. Другият вариант - да натоварите с тези задачи майка си или някоя друга близка дама - е равностоен на тормоз, освен ако въпросната дама няма наистина огромно желание да се занимава със сватбена организация.

Въпреки всичко, има определени случаи, в които не е чак толкова лоша идея и със собствени усилия да планирате празненството:
1. На първо място отново ще поставим финансовия фактор. Да, услугите на агенция може и да не ви излязат твърде скъпо. Но пък ако целта ви е с наистина минимални средства да си осигурите ефектна и стилна сватба, възможно е сами да се справите по-добре от професионалистите. Ще можете, например, да купите материали и от тях със собствени усилия да изготвите украса за тържеството - определено ще спестите. Разбира се, резултатът ще е достатъчно добър само в случай, че по природа си ви бива в организацията и ръчния труд.

Сватбен органайзер II част: Изпитаните съвети на булкитеСватба в зелено и лимонено
2. Когато се грижите лично за осъществяването на всяка една дейност от подготовката, усещате по-дълго и по-засилено сватбеното вълнение. Друг е въпросът дали самият ви характер предполага вълнението да бъде положително (харесва ви да проучвате, да се занимавате с детайли, спокойно приемате дребните проблеми) или отрицателно (изнервяте се всеки път, когато възникне някаква пречка, не се интересувате особено от дизайн, декорация и т.н.). Ако сте от втория тип хора, можете да си позволите да организирате без сватбена агенция само съвсем малко тържество. В противен случай рискувате емоциите ви покрай важния ден да не бъдат хубави. Но ако сте организатор по душа, ще ви става мило да си спомняте как с любов и желание сте се погрижили за всичко.

Най-общо казано, булката може да планира хубаво сватбено тържество и без помощта на специалисти, но за целта задължително трябва да има: много добри организационни умения; ясна идея за сватбата; естетически усет; повече свободно време; кума, шаферки и/или близки, които дейно ще се включат в подготовката.

Ако някое от посочените условия липсва, нашият съвет е сериозно да се огледате за добра сватбена агенция. Намират се отлични професионалисти, но може да попаднете и на неподходящите хора. Затова трябва да внимавате. Разпитайте за отзиви от познати, които са присъствали на красива запомняща се сватба. Но не се доверявайте само на получените мнения, тъй като всеки си има различни разбирания за "красиво” и "запомнящо се”. Най-добре е да разгледате портфолиата на различни агенции - ще видите снимки от организирани от тях тържества и ще прецени кои съвпадат с личния ви вкус. Предупреждаваме, че някои фирми ползват готови фотографии от интернет. За да бъдете подведени, поискайте да видите мостри от декорацията.

Последният ни изпитан съвет по отношение на сватбената агенция е да се разберете да сключите договор след няколко срещи, а не в самото начало. Така ще се уверите дали услугите ви допадат. Важно е да видите, че агентът ви обръща необходимото внимание, съобразява се изцяло с вашия график, вместо да ви вмъква в работното си време и между други ангажименти, дава добри идеи, но се интересува и от собствените ви такива, без да налага вкуса си.  

Сватбен органайзер II част: Изпитаните съвети на булкитеСватба в цветове розово и тюркоаз
Независимо дали сте решили да ползвате услугите на професионалисти или не, ние ще продължим с подробни съвети за цялостната организация.

Ще има ли цвят или тема на сватбата? 
Tрябва да решите този въпрос преди да продължите с подготовката на всички детайли. Миналата година посветихме няколко статии специално на идеята за сватбено тържество, протичащо "под знака” на определени цветове. Тук можете да разгледате материалите, да се вдъхновите от прекрасните снимки и да си припомните всички съвети по отношение на цветната сватба. Определено сме на мнение, че тя изглежда по-красива и подредена от сватбите без предварително избрана палитра - както на живо, така и от фотографска гледна точка.

Може да си харесате само един основен цвят и да се постараете всички елементи от сватбата да са решени в негови нюанси, допълнени от традиционното бяло. Другият вариант е да изберете комбинация от два цвята - преливащи или контрастни един на друг, това зависи изцяло от вашето желание. Дори стряскащи на първо четене съчетания от типа на "розово + зелено” могат да изглеждат зашеметяващо, ако се изпълнят с вкус. Много нежно изглеждат и сватбите, в които се залага на различни пастелни тонове. Постарали сме се да ви покажем снимки на повече възможности. Ще намерите още в нашата галерия.  

Избирането на цвят (или цветове) е най-лесният за изпълнение вариант, ако искате да имате тематично празненство. Разбира се, могат да се измислят десетки други теми. Най-популярни са онези, които се свързват със сезона на сватбата, със стилистиката на конкретен период от историята, с определен тип музика. В България някои двойки се спират на идеята за традиционна сватба с народни носии. В чужбина могат да се видят дори бракосъчетания, подчинени тематично на книга или филм.

Сами се досещате, че подобно тържество е по-трудно за организиране. Възможно е да се получи фантастично изживяване, но не е изключено и да заприлича твърде много на карнавал. Трябва внимателно да се обмисли до каква степен гостите ще трябва да положат усилия, за да се впишат в тематиката на сватбата. Ще им бъде ли приятно това? Имат ли финансовите възможности да положат подобно специално старание? Или може би вие имате финансовите възможности да осигурите подходящи аксесоари за всички?

Сватбен органайзер II част: Изпитаните съвети на булкитеСватба в розово и зелено
Говорете с кумовете и шаферите 
Вероятно те също са развълнувани и искат да се подготвят подобаващо за вашата сватба. След като вече сте си изяснили "кога”, "къде” и "кой”, хубаво е да споделите изготвените планове със специалните участници в тържеството. Така ще получите техните идеи и съвети, ще разберете доколко са готови да ви съдействат, ще ги включите пълноценно в еуфорията. Скоро ще отделим специално внимание на ролите (и облеклата) на кумовете и шаферите, така че тук няма да навлизаме в големи подробности.

Подаръци или пари?
Деликатен въпрос, на който трябва да си отговорите преди да поканите гостите. Причината е, че много от тях вероятно ще ви попитат в прав текст какво искате и е добре да сте подготвени. Все още съществуват романтично настроени младоженци, които не се притесняват за финанси и искрено предпочитат подаръците за сватбата им да бъдат изненада. По-нататъшните ни съвети в тази точка са за всички, които не се чувстват така и предпочитат сватбата, за която са похарчени доста средства, да получи своя практичен завършек.

Все по-разпространено е на младоженците да не се подаряват подаръци, а направо пликове с пари. Кой колкото има възможност. Дори сумата да е малка, пак може да е от полза повече, отколкото би бил поредният тостер. Както казахме, това решение е много популярно, така че не се стеснявайте да си кажете, ако ви попитат.

В случай, че ще обзавеждате нов дом, изключително удачен вариант е и т.нар. "Списък с желани подаръци”. Тази практика също вече е добре навлязла у нас. За да я реализирате, намерете магазин, чийто асортимент ви допада. Попитайте дали предлагат услугата. Дори да не са правили такова нещо досега, вероятно няма да имат нищо против. Съставете списък със стоките, които бихте искали да получите. Поканените на сватбата ще могат да отидат в магазина и да изберат сред изброените неща онова, което харесват и което им е по джоба. След това продуктът се задрасква от списъка и няма опасност да се повтори. За да улесните гостите, можете да споделите изготвения "каталог” (с цените) и в интернет.

Сватбен органайзер II част: Изпитаните съвети на булкитеСватба в цветовете на дъгата
Как се получават подаръците на самата сватба? Има няколко възможности. Младоженците си избират онази, която няма да ги кара да се чувстват неудобно. Най-често по време на банкета тръгват на обиколка по масите, за да си кажат "Наздраве” с всички гости и да изслушат техните пожелания. Заедно с пожеланията, получават подарък или плик с пари. Тъй като ръцете им бързо ще се напълнят, добре е да ги придружава и поне една шаферка, която да отнася получените "блага” на определено място. Ако е уговорено да се дават пари, шаферката може да носи красиво украсена кутия, в която да се пускат пликовете. Някои младоженци обаче не харесват идеята с т.нар. "кутия за пари”. Алтернативен стилен вариант е да се използва прозрачна купа.

Цялото това обикаляне по масите може да отнеме твърде много време и да ви попречи да се забавлявате. Ако решите да го пропуснете, поискайте обособяването на специален "кът за подаръци” в ресторанта. Гостите ще оставят в него каквото са ви донесли. Там може да се позиционира и кутията за пари. Добра идея е в подготвения кът да осигурите и малко празни пликове и картички - в случай, че някои гости са пропуснали да си вземат и са разчитали да ви подаряват лично. Мястото е подходящо и за т.нар. "Книга за пожелания”, ако сте решили да има такава.          

Сватбен органайзер II част: Изпитаните съвети на булкитеКутия за пари, книга за пожелания, възглавничка за халки и кошница за шаферка
Поръчайте поканите 
В "Сватбен органайзер I част” дадохме препоръки относно съставянето на списъка с гостите. Сега, след като вече знаете конкретно кога и къде, след като сте решили какви подаръци искате, е време официално да съобщите голямата новина на всички. Хубаво е това да стане възможно най-рано, за да не си правят поканените други планове за избрания от вас ден. Колкото повече се бавите, толкова по-голяма е вероятността някои от хората да си предплатят пътуване, например, и заради това да пропуснат сватбата ви. Ако по някаква причина се очертава забавяне в подготовката на поканите (трудно ви е да уточните ресторанта, който ще впишете вътре, или срещате някаква друга спънка), можете да поканите гостите устно, за да имат предвид датата на сватбата. По-късно ще им пратите/дадете и официалната покана.

Относно текста на поканите: ако ви бива в това, можете да си измислите изцяло оригинално съдържание. Ако ли не - в интернет ще намерите достатъчно примерни текстове, вероятно е да ви предоставят такива и на мястото, от което ще поръчвате поканите.

Разгледайте предложенията на няколко магазина. Някои взимат допълнително пари за предпечатна подготовка, други - не. Това може да се окаже важно, ако сте измислили няколко варианта на съдържание (например, различни текстове за родителите и кумовете; или за приятелите и роднините). Обикновено онлайн магазините също се справят професионално, а цените им са по-ниски. Предлагат да ви изпратят мостра, но тя е по-скъпа от останалите покани. Ако не държите да пипнете лично продукта, можете да им се доверите и без мостра.

Когато изчислявате общата стойност на поканите, не забравяйте, че броят им съвсем не съвпада с броя на гостите. На всяко семейство (или двойка) се пада по една покана.

Сватбен органайзер II част: Изпитаните съвети на булките
Някои младоженци решават да избегнат разговорите за пари, като още в поканата уточняват желанието си. Срещат се изречения от рода на: "И подаръците в брой, че посуда вкъщи рой!”. При варианта със списък от магазин, може в края на текста с по-дребен шрифт да се укаже кой е той и къде се намира. Всичко това решавате вие, според собствените си разбирания.

Направете си подробен план 
Имате кандидат-младоженец, изготвили сте определен бюджет за сватбата, запазили сте основните дати и часове, поръчали сте покани за гостите. Е, поздравления - всичко най-важно е свършено!

Сега е моментът да си изготвите цялостен план и да впишете в него всички дейности, които ви предстоят. От разговорите си с изброените дотук специалисти вече сте разбрали кога ще трябва да се срещнете с всеки от тях отново. Отбележете приблизителните дати в тефтерче. Отбележете и останалите неща, които вече знаете, че ще трябва да свършите. Скоро ще публикуваме отделни статии, посветени на цялостната визия на булката, на декорацията на тържеството и отделните дребни детайли, на обичаите, за които ще трябва да се подготвите. След прочитането на всеки материал ще допълвате списъка със задачи. Важно е да знаете, че те спокойно могат да се свършат в рамките на 2-3 месеца.

Засега ще ви оставим да отдъхнете и да се отдадете на мечти за трепетния празник. 

Сватбен органайзер II част: Изпитаните съвети на булките

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay