Синдромът на "Мрънкащия младоженец"

Няколко съвета, с които всички ще бъдат доволни от сватбата

Синдромът на "Мрънкащия младоженец"

Колкото и да не харесваме стереотипизацията, трябва да признаем – в някои отношения жените си остават жени, а мъжете са си мъже. Често, например, се проявяват различия в мнението на двата пола относно идеята за встъпване в брак и/или въпроса как трябва да изглежда евентуалното сватбено празненство.

Да, възможно е да попаднете на любим, който не само изгаря от нетърпение да официализирате отношенията си, но и има желание това да стане чрез голяма сватба, в чиято организация самият той ще вземе дейно участие. Подобна нагласа у "силния пол" обаче е рядкост. По правило мъжете са по-склонни от да живеят на семейни начала без да съжаляват, че никога не са минавали под венчилото. Мъжете не мечтaят от малки за Големия ден. А дори и наистина да искат той да се състои, рядко им е интересно да избират покривки, да обсъждат всеки миниатюрен детайл, да се учат да правят разлика между "прасковено", "коралово", "керемиденочервено"... В очите на един мъж и трите нюанса могат да бъдат просто "оранжево" – точка!

Не се учудвайте, ако бъдещият ви съпруг смята, че сватбата спокойно може да си мине и без неща, които на вас ви се струват абсолютно задължителни. Не изпадайте в истерии, не плачете тихичко в банята, не разваляйте собственото си и неговото настроение. Изобщо не си и помисляйте, че сте случили на кофти мъж. В поведението му няма нищо необичайно. Напротив, много по-често отколкото си представяте бъдещи булки чуват реплики в стил: "Ама и шаферки ли ще има?"; "И тези хора ли ще ги каним??"; "Подаръци за гостите???"; "Как ще даваме толкова пари за фотограф?!".

Не е нужно да реагирате остро, да тропате с крака и да удряте с ръце, ако избраникът ви изненада с такова изказване. Някои жени прибързано заключват: "Ето, той не иска да се женим, изобщо не се вълнува за сватбата". Но поставете се на негово място. В очите на мъжа нещата може да изглеждат по обратния начин: "Ето, аз се вълнувам единствено, че тя ще ми стане законна съпруга, а на нея все едно не ѝ пука за кого ще се омъжи, важното е да се омъжи и всички да се възхитят от грандиозното тържество".

Синдромът на "Мрънкащия младоженец"
Така че, не бъркайте мъжката незаинтересованост от пищността на бракосъчетанието с нежелание да се встъпва в брак. Не е правилно и да пращате мъжа си в категория "Мрънкащ младоженец", както правят доста изнервени покрай сватбата дами. От негова гледна точка пък може вие да сте "Мрънкаща булка". До голяма степен може и да е прав.

Разбира се, всичко това не означава, че ако партньорът ви е скептичен относно идеята за голяма сватба, вие трябва напълно да се откажете от мечтите си. Приемете целия организационен процес като безценен урок по съобразяване с другия и постигане на компромиси, така че всички да са щастливи.

Съветите, които ще дадем в настоящата статия, няма да са от полза за онези жени, които искат да си имат мъж под чехъл и вечно да се налагат. Но на дамите, изпитващи уважение както към себе си, така и към своите половинки, ще им бъде интересно.

Предварителни разговори
Още щом заговорите с половинката си сватба, поискайте да ви опише с няколко изречения какво си представя като брой гости, бюджет, степен на официалност... Споделете какво си представяте и вие. Ако се окаже, че разминаванията са наистина големи, разговорът ще трябва да се задълбочи. Обяснете ясно позицията си: празникът е на двамата, така че няма да бъде честно да се организира само според желанията на единия; вие сте склонни да се откажете от някои неща, но очаквате в замяна да получите същото разбиране и той да приеме други елементи, които първоначално отхвърля.

Ако и двамата сте готови на това, компромисни варианти не е чак толкова трудно да се измислят. Ще дадем пример с мащаба на сватбата. Вие искате голямо празнуване, на което да поканите роднини до девето коляно, а на мъжа до вас много му се ще просто да отидете в ритуалната зала едва ли не по дънки и да подпишете в присъствието единствено на кумовете (евентуално и на родителите). При такова разногласие, ако се спрете на един от двата крайни варианти, някой ще остане разочарован. Разбира се, младоженецът може да размисли и сам да стигне до извода, че не му пречи сватбата да е многолюдна. Вие също може да решите, че не звучи зле идеята да се омъжите на спокойствие, само в компанията на най-близките. Но в случай, че никой не си промени мнението, ще трябва и двамата да отстъпите по малко. Той – да се съгласи, че тържество ще има и на него ще бъдат поканени известен брой роднини и приятели от двете страни. Вие – да съкратите максимално списъка с гости ("максимално" означава не само според собствените ви разбирания).

Синдромът на "Мрънкащия младоженец"
Няма как да се разминете само с един такъв уточняващ разговор. Ще се наложи да преговаряте поне още веднъж – когато подготовката вече започва, проучили сте горе-долу какво се предлага и на какви цени. Представете на половинката си списък с нещата, които искате да има на сватбата. Не снижавайте сумите и не спестявайте нищо съществено с идеята да го "сервирате" по-късно. Ако ще има спорове, най-добре е да се решат отведнъж. В случай, че избраникът не е съгласен с всичко, вижте от какво можете да се лишите и за какво можете да го убедите. Важно е да разберете още до каква степен той има желание да се включи в организацията, в избора на кои елементи иска да участва и с кои предпочита да не го занимавате.

Спазвайте уговорките
Ако човекът си е заявил, че не желае да избира дизайн на покани (например), не предизвиквайте ситуация в стил: "Все пак няма ли да кажеш, мило, кои от тези 20 модела ти допадат? Ами шрифт? А текста ще ми помогнеш ли да измисля?". Изберете сами или с участието на помощничките си – предполагаме, че достатъчно добре познавате вкуса на мъжа си и няма да се спрете на нещо, което ще го ужаси. Разбира се, поискайте одобрението му за крайния вариант. Няма лошо и да го помолите да избере между два крайни варианта. Но само в случай, че наистина смятате да приемете решението му! Крайно досадно ще бъде, ако той изкаже мнението си и след това започнете да го убеждавате в друго.  

Нерядко се случва бъдещият младоженец да заеме позиция "Организирай всичко, както на теб ти харесва, за мен е важно ти да си щастлива!". Ако сте получили такова отношение, можете само да се радвате. Не си позволявайте да се оплаквате, че той не ви помага достатъчно за подготовката. И не си изкарвайте върху него нервите покрай сватбата – ще бъде някак неблагодарно, нали?

Тъщата и свекървата
В много случаи отношенията с тях (а понякога и между тях) се оказват най-деликатни. Ситуациите могат да бъдат съвсем индивидуални, но тук ще се опитаме да говорим в общи линии.

Синдромът на "Мрънкащия младоженец"
Като цяло най-доброто, което можете да направите, е да не въвличате родителите прекалено много в организацията на сватбата. Да не им позволявате да ви диктуват цели списъци с роднини за гости. Нека самите родителите бъдат по-скоро гости. Всеки, който има опит със сватбените тържества, ще ви каже – най-хубавите такива се получават, когато поканените са повече млади хора.

Не всяка булка обаче може да бъде достатъчно твърда, за да не позволи на майка си и на бъдещата си свекърва да ѝ се месят. Хубаво е поне да прояви характера, необходим за балансиране на участието на двете по-възрастни дами в организацията. Грозно би било многократно да повтаряте на половинката си "майка ми каза това, иска да направим онова", а в същото време да игнорирате и изобщо да не искате мнението на неговата майка. Освен в случаите, в които самата тя предпочита да не участва, разбира се.

Ако едната майка ще има думата за разни подробности по сватбата, ще трябва да се съобразявате и с претенциите на другата. Това е.

Останалите роднини и гости
Дори бъдещият ви съпруг да не проявява никакъв интерес към организацията на сватбата, не се изкушавайте да се "правите на ударени" относно определени подробности, свързани с гостите от негова страна. Често се случва, например, булката да не харесва някои от приятелите на мъжа си. Не знаем как се справяте с този проблем по принцип. Но когато говорим за щастливото събитие, просто няма да е коректно да не поканите въпросните хора. Или да ги отдалечите максимално от избраника си в ресторанта, при положение, че много добре знаете – с тях той наистина се забавлява.

Що се отнася до роднините му: в случай, че сте позволили на майка си да ви изрежда хора, които задължително трябва да бъдат поканени, би следвало да дадете същото право и на свекървата. Не чакайте тя сама да изрази желание, а поемете инициативата и я попитайте. Също така, ако сте избрали за шаферки деца от собствената си фамилия, добавете към тях и близките на мъжа си дечица. Ако шаферките ви са по-големи, ваши приятелки, а половинката ви има любими неомъжени сестри и братовчедки, можете да поканите и тях да шаферстват.

Синдромът на "Мрънкащия младоженец"
Понякога възниква спор и относно кумовете. В идеалния случай младоженците са единодушни, че искат в тази важна роля да влезе някоя скъпа и за двамата двойка. За съжаление, невинаги има такава. Вие може да държите да поканите за кума най-добрата си приятелка, но бъдещият ви съпруг да не желае нейния партньор за кум. Или обратното. При наличието на такъв проблем е хубаво всеки от младоженците да остави другия да си избере човека, който му е на сърце, без да се съобразяват с остарялото изискване кумовете да бъдат в интимни отношения помежду си.

Неговият външен вид 
Някои младоженци "мрънкат" и по отношение на облеклото, с което се очаква да се появят на сватбата. Обикновено възраженията са свързани с това, че имат намерение да изглеждат по-небрежно, отколкото на булката ѝ се иска. Друг често срещан казус - има определен цвят на сватбата, да кажем розово, но мъжът категорично отказва да го носи по себе си. 

Ако имате някакви подобни притеснения, не се хабете да спорите с избраника си предварително. Просто го придружете в обиколката по магазините (може да се приключи и само с първия магазин). Помолете го освен дрехите и аксесоарите, които самият той избира, да пробва и онези, които допадат на вас. Съвсем вероятно е в крайна сметка да харесате едни и същи визии. Имайте предвид още, че повечето мъже се доверяват на мнението на консултантите в магазина. Щом и професионалистът казва, че розовата риза изглежда шик, вероятността да се примири с нея нараства. 

Синдромът на "Мрънкащия младоженец"
Вашият външен вид 
Любимият ви може въобще да не се интересува как изглежда украсата на сватбата, но повярвайте - повечето мъже си имат определени претенции относно визията на своите булки. Разбира се, най-важното е вие да се харесвате. Но второто най-важно е младоженецът също да ви хареса. И не бързайте да се цупите: "Той е длъжен всякак да ме харесва!". И вие трудно ще го харесате, ако избраникът ви се появи с анцуг и хавайска риза на сватбата. Представете си, че пък той има подобно отношение към роклите, които приличат на торти.

Като цяло не би трябвало да имате такива проблеми - бъдещият ви съпруг вероятно отдавна е свикнал с вкуса ви. Някои булки обаче коренно променят стила си за Големия ден. Обмислете добре идеята си да сложите тежък вечерен макиаж, ако по принцип не се гримирате много и знаете, че мъжът ви не понася прекаления грим.

Венчалните халки
Изборът на халки също може да се окаже по-труден, отколкото сте очаквали. Хубаво е младоженците да се спрат на един модел (или с леки вариации, например халката на булката да има и камъчета). Но, в крайна сметка, дори да си харесате доста различни една от друга халки, не е голям проблем да вземете тях. По-добре, отколкото единият да е недоволен от онова, което ще се мъдри върху собствената му ръка.

Друго възможно разногласие – някои мъже не искат да слагат халката след сватбата. Отново няма нужда да драматизирате. Споделете със съпруга си, че ще се радвате да носи символа на вашата любов, но ако наистина му е неприятно, не го насилвайте. Приемете, че просто не може да търпи пръстени на ръката си. В никакъв случай не си внушавайте глупости от типа, че той предпочита непознатите жени да не разбират за семейното му положение. Напротив, за съжаление е пълно с жени, които още повече се амбицират, щом видят халка на нечий пръст. И мъжете много добре знаят това. 

Синдромът на "Мрънкащия младоженец"
Ергенското/моминското парти
Много глупаво се получава, когато влюбените изпадат в пререкания тъкмо преди сватбата заради това кой какво е правил на организираното от приятел(к)ите си парти. Хайде сега, в кой век живеем?

Горещо ви съветваме след въпросния купон просто да попитате "Добре ли си изкара?" и да не се интересувате от каквито и да било други подробности. Дори на ергенското парти да е имало изпълнения, които не са ви по вкуса, те нищо не означават. Знаете ги какви са повечето мъже – когато приятелите ги насърчават, за тях не е "мъжкарско" да се дърпат. Това важи особено силно за нощта на ергенското парти.

За да не го мислите през цялото време какви ги върши, намекнете още преди това на приятелките си, че искате моминското ви парти да бъде в същата вечер. Случва се младоженците по някое време да решат да съберат двете компании. Идеята не е лоша, стига и двамата да го искате. Ако усещате, че той ще приеме неохотно, не настоявайте! И не се сърдете впоследствие.  

В деня на сватбата
Често се случва не всичко да върви така, както булката иска. Но истината е, че обикновено проблемите са само в нейната глава. Останалите гости няма да ги забележат, а и да забележат – голяма работа! Нали основната идея е да се встъпи в брак и всички да се забавляват. Другите неща са подробности. Единствената по-голяма грешка, която можете да допуснете, е да развалите настроението на младоженеца с нервничене.

Просто се отпуснете, така сватбата ще бъде един прекрасен спомен и за двамата!

Синдромът на "Мрънкащия младоженец"
В заключение ще признаем, че примерите в статията ни са свързани основно с разпространения случай, в който булката настоява за по-голяма и пищна сватба. Разбира се, не изключваме и вероятността някои дами да попаднат в обратната ситуация. Съветите ни обаче остават същите: повече компромиси, по-малко ядосване!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay