Топ 10: Най-грижовните майки сред животните

Най-трудолюбивите майки в животинския свят, готови на всичко, за да опазят отрочетата си

Топ 10: Най-грижовните майки сред животните

Суровата действителност на живота сред природата може да бъде безпощадна не само към новородените животни, но и към техните родители. Понякога обаче главата на семейството не е наоколо и тогава проличава самоотвержеността на майката.

Днес ще ви разкажем именно за най-трудолюбивите майки в животинския свят, които са готови на всичко, за да опазят отрочетата си.

1. Гигантски тихоокеански октопод

Женският октопод е може би най-трудолюбивата майка сред морските обитатели. Тя може да снася до 100 000 яйца. И не е само това! Тя също така бди над тях в продължение на месеци и не ги оставя и за минута, дори когато трябва да си набави храна.

Когато дойде време малките да се излюпят, майката октопод прекарва всяка секунда, помагайки им да излязат от убежището си. След това тя умира!

2. Африкански слон

Топ 10: Най-грижовните майки сред животните

Слоновете са бозайниците с най-голяма продължителност на бременността - почти две години! Като имате предвид, че никое друго сухоземно животно не ражда по-големи бебета, определено ще се съгласите с факта, че африканската слоница е една наистина издръжлива майка.

Новороденото слонче се кърми през първите три до шест години след раждането. Но на майките не се налага да се грижат за него сами. Те имат подкрепата на цялото стадо, което е съставено изцяло от други майки и техните слончета.

3. Сиво кенгуру

Топ 10: Най-грижовните майки сред животните

Сивото кенгуру е бременно почти през целия си живот и може да носи по две бебета едновременно в торбата си, докато по-малкото не стане готово да я напусне и тримата заедно станат една група.

Малкото кенгуру не се осмелява да излезе от торбата на майка си, докато не стане на 9 месеца. След това просто изскача от време на време и не след дълго се прибира обратно. То става напълно независимо, когато мине една година от първото му излизане извън торбата.

4. Вирджински опосум

Топ 10: Най-грижовните майки сред животните

Невероятен е фактът, че опосумът може да има от 4 до 25 бебета на едно раждане. Но понеже всяко двуутробно животно може да кърми само по едно бебе от всяко млечно зърно, някои от тях не успяват да стигнат навреме до тях и броят на новородените обикновено остава около 13.

Представете си как една майка опосум носи в себе си толкова много бебета! Те остават закрепени за млечните зърна за около 50-65 дни. След 95-ия ден малките стават напълно самостоятелни и връзката с майката бива прекъсната.

След раждането майката става агресивна и пропъжда мъжкия.

5. Императорски пингвин

Топ 10: Най-грижовните майки сред животните

Майката пингвин трябва не само да снесе огромно по размерите си яйце (около 450 грама), а и да го изостави веднага след това. Отдалечава се на около 80 километра от океана. Там тя изяжда толкова риба, колкото може, и когато се върне при новороденото я повръща, за да го нахрани.

Докато майката прекарва 65 дни край океана, мъжкият пази яйцето от студа с тялото си, докато малкото не се излюпи. За да не хаби енергия, спи през по-голямата част от времето и разчита изцяло на хранителните си резерви.

6. Орка - китът убиец

Топ 10: Най-грижовните майки сред животните

Ако мислите, че човешките майки не прекарват достатъчно време в сън непосредствено след раждането, историята на кита убиец ще ви накара да погледнете нещата от друга перспектива.

Новороденото китче се стрелва направо във водата и не мигва през целия първи месец от живота си. Което автоматично означава, че майката също не спи. Вместо това те се движат постоянно, което им помага да избегнат хищниците. Чрез плуването бебето развива мускулите на тялото си и трупа жизненоважни за него мазнини.

И само за справка - обикновено китът спи приблизително колкото и всеки човек - между пет и осем часа всяка нощ.

7. Чукоглава чапла

Африканските птици са известни с това, че правят най-зрелищното гнездо в Африка. Строят го в продължение на месеци като влагат в него около 10 000 пръчици. Добавят и различни кости и украшения.

Родителите строят повече от едно гнездо, но само в едно снасят яйцата си. Останалите неизползвани гнезда често стават дом за други видове птици и бозайници.

Женската снася от три до седем яйца. Мъти ги между 28 и 30 дни. Най-често след 40-ия ден малките отлитат от гнездото, но още около два месеца остават в него, за да нощуват.

8. Алигатор

Топ 10: Най-грижовните майки сред животните

Може да изглеждат страховити, но всъщност майките алигатори са много грижовни. Те познават изключително добре суровата природа на местообитанието си и правят всичко възможно, за да предпазят малките си. Дори ако това означава да залепят яйцата си за купчина гниеща тор, чиято топлина спомага за запазването на ембриона.

След като малкото се излюпи, майката го хваща между челюстите си, за да го пренася по безопасен начин във водата. Бебето остава при майка си, докато навърши година.

9. Полярна мечка

Топ 10: Най-грижовните майки сред животните

За да се подготви за бременността, женската полярна мечка трябва да удвои масата на тялото си, наддавайки с над 180 килограма. След раждането тя не яде нищо в продължение на няколко месеца, през които стои до отрочетата си под земята.

След това тя трябва постоянно да търси храна за себе си и малките. Те стават независими, след като навършат две години.

10. Орангутан

Топ 10: Най-грижовните майки сред животните

Малкият орангутан остава зависим от майка си за най-дълго време от всички примати, с изключение на хората. Майката полага грижа за детето си в продължение на пет години, а то продължава да се навърта около нея дори до деветгодишна възраст.

След като роди, майката трябва да построи ново легло за себе си и малкото, в което да спят всяка нощ. Тя учи детето си на абсолютно всичко - от построяването на подслон до това как да си набавя храна.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

26 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



15
Не е посочен 28.05.2014|18:21
Много интересно наистина, за крокодилите не знаех, макар че май малките имат доста естествени врагове и майките трябва да ги пазят много.
14
Не е посочен 28.05.2014|17:37
Някои от тези животинки за мен да голяма изненада.
13
Не е посочен 28.05.2014|17:12
Много интересна статия и информация,. :)
12
Не е посочен 28.05.2014|16:17
Много интересно .
11
Не е посочен 28.05.2014|10:00
Интересна статия за животни, браво!
10
Не е посочен 27.05.2014|20:46
Не знаех , че са точно тези.
9
Не е посочен 27.05.2014|20:04
И животните могат да бъдат грижливи майки, това не трябва да ни учудва.
8
Не е посочен 27.05.2014|17:13
Много интересна статия .
7
Не е посочен 27.05.2014|16:12
ами добре
6
Не е посочен 27.05.2014|15:52
За всичките тях съмн предполага защото често гледам Анимал Планет и поведението им винаги говори за това, че са много добри родители
5
Не е посочен 27.05.2014|15:35
На другия полюс пък са кукувиците, които снасят яйцата си в чуждо гнездо и отлитат някъде надалеч.
4
Не е посочен 27.05.2014|15:27
Всяка майка е готова на всичко, за да защити детето си, независимо дали то е от човешки или животински вид. Животните-майки също са грижовни и добри родители също като хората.
3
Не е посочен 27.05.2014|15:24
Страхотна статия наистина :)
2
Не е посочен 27.05.2014|15:00
А защо не напишете и за мъжките представители, знам за една жаба, която се грижи за малките си след като майката ги роди.
1
Не е посочен 27.05.2014|14:50
Интересно е колко свирепи същества има в тази класация и колко добри родители са всъщност те.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay