Трикове за родители: Преборете се с чувството на вина

Ето как да спрете да се самообвинявате за неща, свързани с отглеждането на вашето дете

Трикове за родители: Преборете се с чувството на вина

Чувството на вина съпровожда огромна част от отглеждането на едно дете. Ако вие самите сте родители, сигурно все някога сте се почувствали виновни, че, единствено от целия клас, вашето отроче не е гледало даден филм, не е посетило определено място или не притежава някоя модерна вещ. Друг път може да се самообвинявате, че не сте му чели или пели песни, докато е било още в утробата...

Истината е, че има прекалено много потенциални неща, за които да съжалявате. И трябва да проявите здрав разум, за да не се поддавате на подобни "изкушения”. Малко от тях наистина заслужават вашето притеснение.

Ето някои от най-често срещаните страхове на родителите, които може би и вие сте изпитвали. Ала именно за тях изобщо не си струва да се чувствате виновни.

Изпускате положението от контрол
Може би детето ви често бива непослушно и, меко казано, ви се качва на главата, но вие не съумявате да му се скарате както трябва. Не бързайте със заключенията, че не ставате за родител, защото не сте в състояние да бъдете строги, дори когато трябва.

Опитайте първо да смените тактиката. Когато отново стигнете до такъв момент, свикайте нещо като семеен съвет. Номинирайте няколко идеи за своеобразно наказание и нека всички да гласуват, включително и пакостливото ви дете.

Така то ще стане по-отговорно и ще осъзнае, че последствията от действията му го касаят пряко. И че няма как да ги заобиколи.

Ежедневната семейна вечеря
Може би филмите са виновни, че повечето хора свързват перфектното семейство с трапезата, около която се събират всички вечер. Наистина е приятно деца и родители да хапват заедно, но това не бива да се случва на всяка цена.

Понякога просто може да приготвите нещо набързо за малчуганите, а вие да се отдадете на заслужена почивка. Свободното време е тъкмо толкова важно за спокойстивето у дома, както съвместните вечери.


Домашни задължения
В някои семейства вършенето на домашните задължения се е превърнало в бизнес. Децата получават пари, защото са пуснали прахосмукачката или са си подредили стаята. А би трябвало да се подразбира, че тези дейности са именно техен ангажимент!

Вероятно обаче, ако съучениците на вашето дете са изнудили своите родители да им плащат, за да свършат каквото и да е, и то ще се опита да направи същото. И дори ще ви накара да се чувствате виновни, че досега нещата не са се случвали по този начин!

Ако все още не сте допуснали грешката да търгувате с труда на детето си, по-добре послушайте нашия съвет. Накарайте го да разбере, че подреждането на стаята, например, е само и единствено негова работа. Превърнете това действие в навик като определите ден от седмицата, част от който да е посветен на него.

Детето ви бързо ще свикне да върши задълженията си, не защото му се плаща за тях, а защото от него се очаква да ги върши. Така ще го възпитате и да носи отговорност за своите действия.

За още статии на тема "Деца и родители" станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



11
Не е посочен 23.05.2014|14:31
Чувството на вина е едно от най - гадните чувства които можеш да изпитваш .
10
Не е посочен 23.05.2014|11:36
статията е добра, но да не забравяме,че възпитаваме децата си и ако сложим нашите чувства на вина и лекуването им на първо място децата ни ще останат на много заден план.
9
Не е посочен 23.05.2014|11:07
интересна статиая :)
8
Не е посочен 23.05.2014|10:59
Възпитанието на децата си е сложна работа .
7
Не е посочен 23.05.2014|09:20
Статията ще е от полза.
6
Не е посочен 22.05.2014|17:15
Разпределението на домашните задължения е добра идея, тъй като така децата се научават на отговорност.
5
Не е посочен 22.05.2014|16:31
Да не изпусна положението от контрол, от това най - много се притеснявам.
4
Не е посочен 22.05.2014|14:57
Чувството на вина е едно от най - измъчващите чувства, които може да изпитва човек .
3
Не е посочен 22.05.2014|14:38
На моменти наистина не е лесно и трябва да се търси златната среда. А и вината не е най-доброто средство нито за самонаказание, нито за наказание.
2
Не е посочен 22.05.2014|14:20
МНого е интересна статията,наистина има какво да се научи.
1
Не е посочен 22.05.2014|13:41
това е полезно инфо
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay