Лунички на очите? Да, възможно е и не бива да ги игнорирате!

Лунички на очите? Да, възможно е и не бива да ги игнорирате!

Има хора, които харесват луничките и такива, които ги мразят, но тук става дума за лунички по тялото и лицето. А знаехте ли, че може да имате лунички и на очите? Те са подобни на другите лунички, но не винаги са напълно безобидни. 

Всеки от нас има рождени белези и бенки. Луничките са много подобни на рождените белези, но могат да се появят и в окото ни. Те всъщност представляват просто оцветяване на окото. Можете да имате лунички в предната част на окото, близо до ириса или под ретината, в задната част. 

Луничките са съставени от клетки, наречени меланоцити, които са същите клетки, които правят пигмента на кожата, косата и очите ви. Обикновено меланоцитите се разпределят равномерно в тъканта на тялото, но понякога тези клетки могат да се съберат заедно, формирайки лунички и белези. 

Някои хора са по-застрашени от появата на лунички в окото от други

Луничките не са особено рядко срещани. Но те са най-често срещани при хората с бяла кожа (около 5% от тях), защото светлите очи, светлата кожа и бързото изгаряне на слънце са рискови фактори. Прекарването на много време на слънце увеличава шансовете да се сдобиете с лунички. 

Луничките на очите са по-често срещани при възрастни хора, които са имали тежки слънчеви изгаряния и често са се излагали на слънце. Изследователите не знаят точната роля на слънчевата светлина в здравето на очите, но се смята, че "високата експозиция на хронична слънчева светлина" може да доведе до лунички на очите. 

За щастие луничките на очите не предизвикват никакви симптоми, освен че изглеждат странно. Може да ги забележите, ако са в предната част на окото. Ако са отзад, до ретината, има голяма вероятност изобщо да не ги забележите. И тъй като нямат никакви симптоми, можете да разберете, че съществуват, когато посетите лекар. 

В редки случаи анормалните кръвоносни съдове могат да растат около луничките, което води до отделяне на ретината (когато чувствителният към светлина слой тъкан, който обхваща вътрешността на вашето око - ретината ви се отдръпва от поддържащата тъкан) и загуба на зрение. Но това се случва изключително рядко. 

Все пак, ако имате лунички на окото, дръжте ги под око

Както трябва да наблюдавате рождените си белези и бенките, така трябва да наблюдавате и луничките. В редки случаи, те могат да се превърнат в меланом- най-смъртоносната форма на рак на кожата. 

Ако имате малка луничка, която изглежда нормално, е добра идея да я проверите пак след 6 месеца. Но ако е голяма и изглежда подозрително, е добре веднага да се консултирате с лекар. 

Не се притеснявайте, около 1 на 8 000 лунички се превръща в меланом, което е под 1%. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay