19 факта, които обясняват защо някои двойки се разделят, а други са заедно по над 50 години

19 факта, които обясняват защо някои двойки се разделят, а други са заедно по над 50 години

Много хора знаят лошата статистика: 50% от браковете завършват с развод. Но психолозите твърдят, че не трябва да е така и около 75% от женените двойки имат шанс да останат заедно през целия си живот.

Надяваме се, че събраните тук факти за брака и развода ще ви помогнат да изградите наистина щастливи отношения. И в края на статията има бонус - прост и много ефективен начин за решаване на конфликт в семейството.

  • Много двойки са сигурни, че ако живеят заедно преди да се оженят, те ще свикнат един с друг и ще имат по-добър брак. Работата е там, че съвместният живот преди брака прави брака не толкова стабилен и увеличава вероятността за развод.
  • Учените откриха, че колкото повече пари харчи една двойка за сватбената церемония, толкова по-голям е шансът бракът да се разпадне. Също така, ако пръстенът е много скъп, вероятно бракът няма да продължи дълго.

19 факта, които обясняват защо някои двойки се разделят, а други са заедно по над 50 години

  • Добра новина: същото проучване показва, че пълноценният меден месец подобрява отношенията между съпрузите. Затова е по-добре да похарчите парите за пътуване, а не за голяма церемония или много скъпи халки.
  • Психолозите препоръчват да се обръща внимание на съотношението на положителни и отрицателни моменти във връзката. Конфликтите са нещо отрицателно, а пътуванията, романтичните вечери са положителни. Щастливите двойки имат съотношение 5: 1, тоест 5 положителни неща за всяко отрицателно. Колкото по-ниско е първото число, толкова по-лошо е за брака.
  • Фотографите твърдят, че е възможно да се предскаже развитието на брака по това как двойката реже сватбената торта. Повечето двойки, при които един от партньорите се шегува при разрязването на тортата, се развеждат много скоро след това.

19 факта, които обясняват защо някои двойки се разделят, а други са заедно по над 50 години

  • В брака е важно да дадете свобода на партньора си. Но не забравяйте, че прекалената активност извън брака го разрушава. Също така, ако някой от партньорите се нуждае от твърде много внимание в социалните мрежи, това е лошо за брака.
  • Прекомерната активност на единия от съпрузите прави другия подозрителен. Много хора започват да мислят за развод, само защото партньорът им прекарва много време на телефона си.
  • Повечето хора смятат, че децата правят един брак по-силен. В семействата с деца има повече конфликти, защото повечето мъже стават неудовлетворени от брака си, след като се роди дете.

19 факта, които обясняват защо някои двойки се разделят, а други са заедно по над 50 години

  • Друго популярно мнение е, че колкото повече деца има в семейството, толкова по-малко са шансовете да се разведете. Първото дете намалява шанса за развод с 30%, второто и третото дете нямат същия ефект. Все пак двойките с деца имат повече спорове, но браковете им са по-силни.
  • Общите интереси не правят семействата по-силни. За да се получават нещата, трябва да има взаимно уважение. Например има 2 семейства, в които съпрузите имат общо хоби - рафтинг. Но едната двойка може да вижда това хоби като начин да прекарват време заедно, а другата - като задължение да правят нещо заедно.
  • Съпрузите, които използват думите "ние", "нашите" и "нас" повече от "аз", "моето" и "аз", са по-щастливи и се развеждат по-рядко. 
  • Гледането на романтични комедии заедно е чудесен начин да станете по-близки, да обсъдите семейните проблеми и дори да избегнете развода.
  • Най-сериозният проблем, който винаги сочи предстоящ развод, е презрението. Това е много разрушително чувство. 
  • Женените двойки се нуждаят от проблеми. Става скучно да живеете в спокойни отношения и дори да няма истински проблеми, те ще ги създадат. Опитът да направите живота си възможно най-спокоен е най-сигурният начин за развод. За да направят един брак по-силен, трябва редовно да се разрешават проблеми.

19 факта, които обясняват защо някои двойки се разделят, а други са заедно по над 50 години

  • Ипотеката може да бъде добър източник на необходими "проблеми". Оказва се, че плащането на нещо заедно прави браковете по-силни. Тези двойки имат 5-10 пъти по-малко разводи.
  • Истината е нещо добро. Но ако постоянно казвате на партньора си за неща, които не ви харесват в него, вие правите брака по-слаб. По-добре е да говорите, не за нещата, които не харесвате, а за нещата, които искате да получите. Например, вместо: "Не ми обръщаш достатъчно внимание, можете да кажете:" Искам повече внимание от теб."
  • Постоянното спестяване на пари има отрицателен ефект върху брака. Съпрузите, които отделят много време за печелене и спестяване на пари, обикновено се разминават в даден момент. 

 

Бонус: За да заздравите брака, се нуждаете от лист хартия, химикалка и ... 21 минути годишно.

Учените направили експеримент, при който женените двойки прекарват 7 минути, 3 пъти годишно, описвайки проблемите си на хартия. Единственото условие, което имало, било да говорят за своите проблеми, сякаш трета страна ги описва. Оказало се, че това прави браковете по-силни и повишава нивото на удовлетвореност в една връзка.

Опитайте да "документирате" проблемите. Ако опишете събитията от неутрална позиция, има голям шанс да установите истинската причина за конфликта и да успявате да разрешавате проблемите си по-лесно. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay