5 предупредителни знака, че той ви манипулира емоционално!

Въпреки че е навсякъде около нас, емоционалната манипулация е трудно забележима. Това важи особено за романтичните връзки.

5 предупредителни знака, че той ви манипулира емоционално!
Pexels

Дори и да имате съмнения, че партньорът ви е емоционален манипулатор, нещо подобно е трудно да се приеме.

Понякога манипулаторите са перфектни в началото, но показват истинското си лице едва когато са сигурни, че сте емоционално ангажирани с тях.

Но първата стъпка в предпазването ви от манипулация е да знаете как да я разпознаете.

Ето защо, ако смятате, че приятелят ви емоционално ви манипулира, ето 5 предупредителни знака, че той наистина е такъв.

Той те изнудва

Емоционалното изнудване е една от най-мощните форми на емоционална манипулация.

Не всеки манипулатор ще използва един и същ вид изнудване, но всички те ще ви накарат да се почувствате сякаш сте притиснати в ъгъла и сякаш нямате опции.

Вашият партньор знае, че имате силна съвест и като ви изнудва емоционално, той разчита на вашия страх и вина и на чувството ви за дълг, за да ви манипулира.

Той може да заплашва, че ще ви изостави, ако не направите нещо, което той иска, или дори може да заплаши, че ще направи нещо вредно за себе си, ако го изоставите, но смисълът е същият – вие ставате негов заложник и той ви поставя под натиск да му се подчини.

Ако имате работа с такъв тип манипулатор, най-важното нещо, което трябва да направите, е да не се поддавате на исканията му, защото това само ще го насърчи да продължи с изнудването си.

Той играе ролята на жертвата

Друго нещо, което правят повечето манипулатори, е да поемат ролята на жертва.

Независимо от ситуацията и без значение кой я е причинил, успешният манипулатор винаги ще намери начин да се представи като жертва.

Той рядко ще поеме отговорност за думите и действията си и винаги ще се опитва да прехвърли цялата вина върху вас.

Според него той се държи перфектно и вие сте лошият, който непрекъснато разваля отношенията между вас.

Дори понякога да признае, че е казал или направил нещо нередно, той ще се опита да ви убеди, че вие ​​сте го накарали да се държи по този начин, така че всичко е основно ваша вина.

Ако обърнете внимание, ще забележите, че този човек всъщност никога не се извинява за нищо, което е направил.

Вместо това той постоянно ще се опитва да се оправдава и ще се опитва да ви накара да се чувствате виновни за всичко нередно във връзката ви.

Той е пасивно-агресивен

Пасивно-агресивното поведение никога не е директно, така че когато имате работа с манипулатор, това е едно от най-трудните неща за забелязване.

Когато сте обвързани с пасивно-агресивен партньор, той рядко ще ви каже какво наистина го притеснява.

Вместо това, ако ви е ядосан, той ще се отнася с вас мълчаливо и умишлено ще ви игнорира, или просто ще стане сърдит и студен към вас, очаквайки магически да разберете какво не е наред.

Може да мислите, че вашият партньор просто не знае как да изрази емоциите си много добре, но той всъщност прави това, за да ви накаже за това, което смята, че сте направили грешно.

По този начин той ви манипулира и вие се страхувате да направите или кажете нещо, което може да го притесни, защото искате да избегнете потенциалното му пасивно-агресивно отношение.

Той изважда вашата несигурност

Ако вашият партньор е манипулативен, първата му цел ще бъде вашето самочувствие.

Вашият манипулатор не може да ви позволи да се чувствате силни и уверени, защото тогава вие не бихте му позволили да ви манипулира.

И така, той използва вашите страхове и несигурност, за да ви направи подходяща жертва на неговата манипулация.

Умелият емоционален манипулатор ще разпознае вашата несигурност и ще ги повдигне, когато трябва да ви унижи. Той ще намекне, че е над вас, като ви покровителства и омаловажава.

Разбира се, всичко това е фино в началото. Този човек ще ви обиди и ще се опита да го представи като шега или ще ви убеди, че просто ви дава съвети за ваше добро.

Но преди да се усетите, той наистина ще ви убеди, че не ставате за нищо и че той всъщност ви прави услуга, като е с вас.

Емоционалният манипулатор прави това, защото се страхува, че ще видите истинските му намерения и ще го изоставите, така че той иска да намали самочувствието ви до минимум.

В резултат на това в крайна сметка си мислите, че никой друг човек никога не би ви искал и продължавате да имате връзка с този манипулатор.

Използва Gaslighting

 Gaslighting е една от най-успешните форми на манипулация, която всеки умел манипулатор използва.

Вашият манипулатор си играе с ума ви и ви обърква, карайки ви да се съмнявате в собствения си здрав разум.

Ако гаджето ви използва тази техника за емоционална манипулация, той винаги ще изопачава своите и вашите думи и ще се опитва да представи реалността различна от това, което е в действителност.

Този човек не винаги директно ще ви лъже, но ще преувеличава и ще отрича, че е казал нещо, опитвайки се да ви убеди, че си въобразявате.

С времето това негово поведение ви изморява, така че започвате да се съмнявате във възприятието си за реалността и в крайна сметка вярвате на всичко, което този човек казва.

Следователно вие ставате идеалният кандидат за по-нататъшна манипулация.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay