Как да се справим с патологичен лъжец, когато вече сме във връзка с него?

Как да се справим с патологичен лъжец, когато вече сме във връзка с него?
Pexels

Сега, след като установихме, че имате връзка с патологичен лъжец, време е да обсъдим как можете да се справите с партньора си.

Няма да е лесно. Те искат да се оправят, но през повечето време психическото им разстройство взема връх и няма как да не развалят една стабилна връзка.

1. Говорете със себе си

Първият разговор, който трябва да проведете, е със себе си, а не с партньора ви. Имате две възможности: а) можете да измислите възможно решение за разрешаване на проблемите във връзката или б) можете да скъсате с тях.

За всяка от тези две опции трябва да седнете и да поговорите със себе си.

Запитайте се: щастливи ли сте в тази връзка? Опитахте ли вече всичко по силите си, за да накарате нещата да работят? Има ли нещо друго, което можете да направите?

Ако не виждате никакво решение, време е да изберете опция б).

2. И след това говорете с тях

Опитайте се да говорите с партньора си, когато е в добро настроение. Въпреки това, в добро настроение или не, бъдете готови да срещнете някои проблеми.

Говоренето с тях ще бъде предизвикателство, защото те ще активират уменията си за манипулиране и ще се опитат да извъртят нещата.

Трябва да дойдете психически подготвени.

3. Подгответе се психически за всичко, което предстои

Това е най-важната част от вашето "пътуване" с патологичен лъжец. Психическата ви стабилност ще свърши половината работа, но само ако дойдете подготвени.

Лъжи и манипулации. Това са нещата, които можете да очаквате от партньора си. Имайте предвид по време на разговора си, че те ще се оправдават за своите лъжи, които също ще бъдат лъжи.

Дори и да се опитат да ви манипулират със сериозни доказателства, те никога не могат да ви победят. Да, може да се разделите, което вече е поражение, но поне няма да поставите под въпрос разума си.

Преди да говорите с тях, съберете информация, като например с кого са говорили, какво са казали и всички различия, които сте забелязали.

Това е единствената гаранция, че няма да си тръгнете от този разговор с мисълта, че сте полудели.

5. Поискайте обяснения

Дори и да искат, те никога не могат да ви кажат точната истина, защото разстройството им не им го позволява.

Когато се изправите срещу тях, разстройството им ще се активира и те ще се почувстват застрашени. Ето защо те ще повтарят лъжа след лъжа, само за да се измъкнат от ъгъла.

В редки случаи може дори да започнат обяснения, ако наистина ви обичат и се грижат за връзката ви.

Следователно искането на обяснения също ще ви улесни, тъй като няма да се чувствате прекалено осъдителни и контролиращи.

6. Помислете за основната причина

Може би има помощ – просто не гледате в правилната посока. Опитайте се да помислите за основните причини. Какво може да предизвика това поведение?

Ниското самочувствие, фалшивото самочувствие, пренебрегването, малтретирането и травмата в детството са някои от нещата, които могат да предизвикат патологична лъжа.

Така че е по-добре да намерите решение за основната причина, отколкото да лекувате само симптома (патологична лъжа). Опитайте се да общувате честно и открито и да стигнете до корена на проблема.

7. Можете да оправите нещата, стига те да го искат наистина!

Също така е важно да покажете на партньора си, че сте екип и да го насърчите да намери решение и да накара нещата да работят.

Трябва да им дадете пространство да разберат нещата и да им кажете, че сте тук за тях независимо от всичко. Това ще послужи като страхотна мотивация да оправите нещата.

Вие двамата сте заедно в това и никога не трябва да се държите като техен враг, защото те отново ще започнат да лъжат.

8. Включете членове на семейството и приятели

Добре е да включите семейството и приятелите си в лечебния процес, защото патологичните лъжци са лъжци не само в романтичните връзки, но и във всяка връзка.

Техните семейства и приятели вероятно се справят със същите проблеми и искат най-доброто за тях. Ако партньорът ви види, че всички са замесени, това може да го насърчи да подходи по-сериозно към проблема.

9. Потърсете професионална помощ

Когато нито вие, тяхното семейство или приятели не успеете да разрешите проблема, може би е време да потърсите професионална помощ.

Най-големият проблем ще бъде да ги убедите, че е необходима професионална помощ, защото през повечето време патологичните лъжци няма да признаят, че имат проблем.  

Така че се уверете, че подхождате спокойно. Дайте им време да помислят за това и не ги притискайте.

10. Знайте кога е достатъчно

Ако сте се опитвали да коригирате проблема няколко пъти и нищо не е помогнало, значи е време да продължите.

Понякога, колкото и да ги обичате, връзката ви с тях е твърде вредна. Ако тази връзка се отразява негативно на психичното ви здраве, определено трябва да си тръгнете.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay