Люси Дяковска: Възможността да пея в родината си ме прави истински щастлива

Вижте какво сподели певицата за музиката, публиката и предстоящия си концерт

Люси Дяковска: Възможността да пея в родината си ме прави истински щастлива

Енергична, лъчезарна, талантлива и с щипка детска лудост – това е Люси Дяковска. Тя е един сладкодумен разказвач на истории, който използва музика, за да стигне до публиката.

В навечерието на концерта й: "Вечер на мюзикъла" на 2-ри май в зала "България" си говорим за това непреходно изкуство. С плам в очите и гласа Люси разказа за усещането да се изправи пред българска публика, за уроците, научени чрез музиката и най-ценните на нея неща като изпълнител.

Люси Дяковска: Възможността да пея в родината си ме прави истински щастлива

Какво е "Вечер на мюзикъла" и какво да очакваме от нея?
"Вечер на мюзикъла" е една концертна мюзикъл програма, заедно с Плевенската Филхармония. Първият ни съвместен концерт беше през 2015 г. в Плевен. Идеята беше да е само един, но след това той се повтори, потрети. Миналата година направихме 12 концерта в различни градове в България и сега най-после стигнахме до София.

Какво беше усещането за първи път да концентирате пред българска публика?

Беше различно за мен, защото никога не съм била активна певица в България. Възможността да правя това, което най-много обичам в родината си, ме направи истински щастлива. Публиката ми гласува много голямо доверие, за да дойде, без да знае какво я очаква.

Сега много се вълнувам, защото зала "България" е много специална. Тя е класическа концертна зала. Щастлива съм, защото въпреки че съм по-експресивен изпълнител, ми се даде възможност да вляза там. Подготвили сме една наистина сериозна програма, включваща едни от най-популярните мюзикъл арии от Кабаре, Котките, Мулен Руж, Клетниците, Исус Христос супер звезда, Мама Миа, Цар Лъв. Програмата е много богата и динамична и ще предложи едно пътешествие в света на музиката. Това не е концерт, на който да се куфее и да се дивее, а който да се слуша и да се преживява.

Това означава ли, че там ще Ви видим по-спокойна и обрана?

Има една дума на немски: "Jein" (яин), която означава "и да и не". Програмaта преминава през няколко динамични фази. Тя ще даде възможност да публиката да чуе неща, които досега не е слушала. Мюзикълът все повече навлиза в България и то с висок критерий. Това ме прави много щастлива, защото светът на мюзикъла е изключително богат, цветен, обхващащ всички музикални нюанси.

Имате ли мюзикъл, от тези в програмата, който да е по-специален за Вас?

Не би било честно да избера някой по-специален. Това са различни музикални нюанси, различно влияние. Любимите ми неща са тези, които ме докосват, с които знам, че мога да предам най-достоверно една история на публиката. Като цяло музиката е нещо, което изисква много искреност, за да може хората да ти повярват. При мюзикъла е абсолютно същото нещо. Там трябва да вляза под кожата на героя. Ако публиката не разбере поне малко за какво й пееш, дори да не разбира всяка дума, тя трябва да усети твоето настроение, за да може да съпреживее това, което е на сцената. Аз винаги много съм обичала публиката да съпреживява с мен. Най-големият подарък е да видиш, че тя разбира какво й казваш и ти отговаря по същия начин.

Люси Дяковска: Възможността да пея в родината си ме прави истински щастлива

Българската публика разбира ли?

Страхотна е! Признавам се, че не можех да имам каквито и да е очаквания, защото не съм била активен артист, тук в България. Направи ми огромно впечатление обаче, че нямаше определна възрастова група на моите почитатели. На концертите имаше от деца до възрастни. В Добрич имате един господин на 92 години! Тогава видях, че за музиката наистина няма граници.

Можетe ли да обрисувате публиката си, какви хора виждате в нея?

Интересното е, че по-голяма част от публиката ми са жени, които после взимат мъжете си с думите: "Хайде да отидем, много ще ти хареса". Може би мъжете още смятат, че този вид изкуство е малко по-лигаво. Мъжкарите са си мъжкари, но пък имам много кадри от концертите, на които мъже плачат по време на мои изпълнения. Може би те виждат нещо, което не са очаквали и се спускат много по-спонтанно, като си мислят че никой няма да ги види. Но от сцената аз винаги виждам всичко, защото контактува много директно с публиката. Винаги обичам да съм много близо, да слизам сред хората, да се разхождам. Обичам да ги гледам в очите, защото само тогава мога да разбера какво мислят, дали биха се върнали, дали си струва да правя нови неща или да си се връщам в Германия (смее се). Това последното е в кръга на шегата.

Вие май много обичате хората?

Да, аз много обичам хората. Оттам идва всичко. Много обичам да контактувам с тях, защото това ме е научавало на много уроци и за самата мен. Дало ми е възможност да се опозная, да надникна по-дълбоко.

Люси Дяковска: Възможността да пея в родината си ме прави истински щастлива

Кое е най-голямото удовлетворение от работата, хората да се върнат?

Да, защото ще имам възможност пак да им разкажа истории. Аз никога не съм чувствала, че тези истории трябва да са моите, говорим за собствената музика, за да бъдат достоверни. По-голямата част от музиката се пише, за да има смисъл, за да накара хората да се замислят, да почувстват, да се върнат в спомените си, да преживеят, да се усмихнат, да се натъжат дори, да съпреживяват.

Искате ли да правите концерти със своя авторска музика?

Никога не съм изпитвала тази нужда. Повечето ми приятели смятат, че няма да бъдат артисти, ако нямат собствена музика. Но аз винаги съм мислила, че ако една музика е добра, мога да я пречупя по такъв начин, че тя да стане музика на Люси.

Вълнувате ли за концерта на 2-ри май? Какво очаквате?

Да, много. Очаквам една огромна спонтанност, защото когато публиката е спонтанна и аз съм такава. Всеки концерт е различен, заради тази емоция. Очаквам хора, които не знаят какво да очакват, за да ми дадат възможност да ги изненадам.

Автор: Боряна Кръстева

 

 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay