Употребата на канабис води до психоза

Канабисът и най-добрата му приятелка психозата

Хора, които пушат канабис докато са млади, повишават значително опасността от появата на психотични симптоми, а продължителната употреба на опиата повишава риска от развиване на психично разстройство в по-напреднала възраст.

 

В 10-годишно проучване за връзката между употребата на канабис и психоза, холандски учени откриха, че честата употреба на тревата удвоява риска от появата на психотични симптоми.

 

Експерти коментират, че най-голямото предизвикателство за здравните служби е било да възпрат възможно най-много хора от употреба на канабис, за да падне броя на заболелите от психно заболяване.

 

"Това изследване добавя поредната тухла към стената с доказателства, които сочат че употребата на традиционен канабис допринася за появата на психози като шизофрения," каза Робин Мъри от Института по психиатрия в Кингс Колидж в Лондон.

 

Последното проучване по въпроса, публикувано в Британско Медицинско Списание е ехо на миналогодишно изследване, което откри, че млади хора, които пушат канабис 6 години или повече са два пъти по-застрашени от психотични симптоми, халюцинации и заблуди.

 

Канабисът е най-употребяваният незаконен наркотик в света, главно сред юноши, и все повече се свързва с допринасяне към риска от психично заболяване.

 

Но въпреки това, учени казват, че още не е ясно дали връзката между канабиса и психозата е причинно-следствена или просто хората, които страдат от психоза използват канабис, за да успокоят симптомите си.

 

За последното проучване, учени от Холандския Университет в Маастрихт изследвали произволно 1 923 юноши и млади хора на възраст между 14 до 24.

 

Проучването е проведено в Германия и учените отделили тези, които вече използват канабис и изключили тези , които вече имат психотични симптоми, за да могат да разгледат връзката между хора, които тепърва започват с употребата и психоза.

 

Те открили, че новите потребители на канабис са удвоили риска от психоза.

 

Питър Киндерман – професор по клинична психология в Университета в Ливърпул каза, че проучването намеква, че властите трябва да вземат мерки и много внимателен подход към легализирането на канабиса.

 

"Важно е да запомним, че психозата е много комплексен психо-соматичен и социален феномен, но това проучване определено напомня, че има силна връзка с употребата на канабис," коментира той.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay