Мисли зелено, чисти зелено

Красотата на содата

Мисли зелено, чисти зелено

Със сигурност сте чували от някъде. Най-малко баба ви или майка ви го е казвала хиляди пъти - за тайната за содата и как помага в чистенето. Истината е, че всички я знаем, но повечето от нас не са я изпробвали и може би именно там ни е грешката. Освен, че е икономично, хигиенично – чистенето със сода за хляб е благоприятно за природата и околната среда.

 

Какво е содата?

Натриев бикарбонат е официалното име на химическото съединения. Тъй като е слабо алкална, содата неутрализира киселини и разбива протеини. Способността ѝ да неутрализира киселинните молекули на миризмата е идеална за домашен дезодорант.

 

В кухнята

Винаги, когато имате нужда да почистите мазния тиган – просто добавете две супени лъжици сода към сапунената вода и почиствате за нула време. Ако имате останали чинии от предната вечер, които са кошмарно засъхнали – сложете малко сапун и сода отгоре им и ги оставете така за малко. После добавете сода върху гъбата и измийте. Тя действа като скръб и премахва всичко засъхналo и упорито.

За да намалите броя на токсините в дома си, защо да не оставите содата за хляб да си свърши работата вътре във фурната? Опитайте тази домашна паста: смесете 2 чашки сода, 1 чаша сода за измиване (в магазини за перилни препарати), 1 чаена лъжица веро, 1 чаена лъжица бял оцет. Използвайте вода, за да го разредите колкото е необходимо. Сложете си ръкавици и изтъркайте фурната като използвате пастата и гореща вода. Ако има упорити и мазни петна, накиснете ги в пастата и оставете за една нощ да престоят. На сутринта избършете с мокра кърпа докато содата не се махне напълно.

В банята

Еднa идея, която е подходяща за мивката, тоалетната и ваната.

Вземете чаша сода за хляб, смесете я с чаена лъжица течен сапун, вода и няколко капки етерични масла, за да получите паста. Ще почисти банята и ще остави след себе си прекрасен аромат, по ваш избор (зависи от това какви етерични масла ще изберете).

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay