Могат ли и мъжете да изпаднат в следродилна депресия?

Възможно ли е?

Могат ли и мъжете да изпаднат в следродилна депресия?

Мъжете не раждат, не преживяват игра на хормони, не се будят посреднощ, не изпитват болката, която ние, не кърмят.. И затова се говори за следродилна депресия при жените, но не и при мъжете. Та от какво да се стресират мъжете? Но всъщност съществува следродилна депресия и при мъжете.

Причината

Да имаш дете е голяма промяна в начина на живота и няма значение дали ти си му дал живот или си другият родител. Изследвания показват, че мъжете също преживяват промени в хормоните по време на бременността на жената. Понижава се тестостерона им, което може да предизвика повишаване на депресията и тревожността. 

Тези колебания в хормоните, комбинирани с неврохимичните промени, които се случват в мозъка в резултат на хроничния стрес, са причината за появата на депресия. 

Не всички причини, обаче, са хормонални. Друга причина например за следродилна депресия при мъжете е чувството за прекъсване на връзка с майката и бебето. Например, ако майката поема всички грижи за новороденото и изключва таткото, той може да изпадне в това състояние.

Признаци

Признаците, че един баща е изпаднал в следродилна депресия, са същите като при жената. Новите татковци могат да почувства понижение а настроението, раздразнителност, загуба на апетит. Ако забележите, че таткото не иска да излиза от леглото си и няма желание за почти нищо, то най-вероятно става въпрос за следродилна депресия!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay