Бански за жени, преборили рака на гърдата

Нов моден проект предизвиква установените представи за красота и показва, че жените, които са претърпели мастектомия, също са невероятно красиви.

Бански за жени, преборили рака на гърдата

Колекция бански костюми, която разкрива белезите, останали от претърпяна операция за премахване на гърдата, добива все по-голяма популярност в интернет.

Колекцията е наречена Monokini 2.0 и е създадена от Елина Халтунен. Името на колекцията е препратка към модния дизайнер Руди Гернрайх, който през 60-те години създава бански костюм, който разкрива цялата област от женското тяло, която е била отстранена в следствие на операцията.

Бански за жени, преборили рака на гърдата

Елина преминава успешно през битката с рака на гърдата, но се сблъсква с големи затруднения, когато започва да си търси бански за лятото. Преди десет години се подлага на мастектомия.

"Усещам липсата на едната си гърда, единствено когато съм на плажа или на басейн”, казва Елина пред сайта Today.com. "Не исках да модифицирам тялото си, така че то да пасне в някой бански костюм, нито пък да нося ужасно неудобните протези. В края на краищата ми хрумна, че най-доброто решение на проблема с намирането на бански е да модифицирам самия костюм така, че да пасне на тялото ми.”

Бански за жени, преборили рака на гърдата

И така, Халтунен създава свой собствен модел бански костюм, при изработката на който залага на оранжевия цвят.

След това осъществява връзка с финландските артисти Катрина Хайкала и Вилма Метери, които наричат себе си "The Nutty Tarts”. Елина прави това, защото смята, че има и други жени, които се изправят пред нейния проблем, и тя може да им помогне в разрешаването му.

Бански за жени, преборили рака на гърдата

В имейла, който връщат на Елина, Катрина и Вилма обясняват, че чрез изкуството си се занимават с въпроси като пол, сексуалност, културни норми на обществото и т.н.

"Определяме изкуството си като феминистко и не се страхуваме да се занимаваме с разрешаването на най-различни проблеми, особено на такива теми, които се явяват табу в обществото.”

С тяхна помощ в последствие десет модели, всички преминали през битката с рака на гърдата, носят моделите на Елина Халтунен и други дизайнери, всеки от които е отворен точно на мястото на отстранената гърда. Досега колекцията е показана във Финландия, Норвегия и Швеция, както и оналйн.

Интересът към проекта е огромен. "Усещам известна умора, но въпреки това съм щастлива”, признава Елина. "Определено с този проект ударихме десетката. Това е една от онези иновации, след появата на които всеки се чуди как може никой да не го е правил досега.”

Бански за жени, преборили рака на гърдата

Естествено, съществуват и критици на идеята, но Халтунен се старае да не им обръща внимание. Те твърдят, че банските костюми ги карат да се чувстват неудобно. Елина признава, че има и жени, преминали през мастектомията, които не биха носили нейния модел бански. "Няма никакъв проблем. Всеки трябва да облича това, което иска.”

На 30 май стартира кампания за финансиране, чиято цел е да осигури масовото производство на три от моделите - оранжевия модел на Елина, черно-белия костюм на Тайра Терман и трети модел, създаден от дизайнера Тимо Рисанен.

Бански за жени, преборили рака на гърдата

Жената, която представя банския костюм на Тайра Терман, споделя: "За мен е невероятно преживяване да бъда част от проект с такова значение. Надявам се, че с участието си в него съм дала положителен пример на жените, които преминават или вече са преминали през борбата с рака. Животът дори след мастектомия може да бъде невероятен!”

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

3 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



13
Не е посочен 06.06.2014|06:03
Поне са се преборили с коварното заболяване, това е по важното в случая.
12
Не е посочен 05.06.2014|17:50
Най - важното е, че жените са се преборили с най - коварната болест.
11
Не е посочен 05.06.2014|17:43
Никак не е хубаво дори е ужасно.
10
Не е посочен 05.06.2014|17:10
Интересно хрумване, макар че не е нужно чак толкова да се афишира.
9
Не е посочен 05.06.2014|16:09
Интересна статия .
8
Не е посочен 05.06.2014|16:09
Страхотни са и е хубаво, че така философски приемат нещата, ама да афишират по този начин белезите си, не знам, не ми харесва.
7
Не е посочен 05.06.2014|14:51
Тъжно е,но жените са силни!
6
Не е посочен 05.06.2014|14:47
важното е, че са преборили
5
Не е посочен 05.06.2014|13:31
Според мен са странни банските,но както се казва за всеки влак си има пътници, може жените да се чувстват по-добре в такива, хубаво е,че има избор така да се каже.
4
Не е посочен 05.06.2014|13:11
като идея и проект- добре подкрепям и т.н. но да се квалифицират като бански,нещо,което да носиш на плажа не е ли малко странно?
3
Не е посочен 05.06.2014|13:04
красиви са жените.
2
Не е посочен 05.06.2014|11:54
Прекланям се пред силната воля и непоклатим дух на тези жени, преборили рака на гърдата и пред смелостта си да заснемат тези снимки и да покажат на света, че животът е по ценен от това дали имаш една гърда или две.
1
Не е посочен 05.06.2014|11:44
Браво на жените, че не се срамуват да се доказват .
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay