Бетина: Първият френски супермодел

“В световен мащаб ти си олицетворение на модерна жена”

Бетина: Първият френски супермодел

Когато в зората на 50-те години на миналия век Симон Мишел Боден решава да пробва късмета си като модел, дизайнерът Жак Фат възкликва: "Вече си имаме Симон. Ти повече ми приличаш на Бетина.”

И, ето че не много по-късно Бетина се превръща в първия френски супермодел, муза както за самия Жак Фата, така и за Юбер дьо Живанши, който дори кръщава на червенокосата красавица (макар и от черно-белите фотографии цветът на гривата ѝ да не личи) своята първа колекция, а по-късно създава и парфюма Amarige, вдъхновен отново от нея.

"Заоблените ми като на селска девойка скули и здравословен външен вид ми помагаха да изглеждам като пълна противоположност на останалите модели. Дължа успеха си на изразителното си лице, а не толкова на перфектна форма.”

И наистина, за разлика от повечето си колежки от онова време, бившата балерина е висока едва 165 сантиметра, а момчешката ѝ прическа и черното червило на устните ѝ я превръщат в абсолютен уникат за модния свят от онези години.

Бетина: Първият френски супермодел
В личен план името на Бетина е вплитано в афери с италианския фотожурналист Бено Грациани, сценариста Петер Фиертел и Принц Али Хан, който се превръща в любовта на живота ѝ. Именно моделът пътува заедно с благородника, когато трагична катастрофа отнема живота му през 1960 година. През това време двамата са сгодени, а Бетина очаква дете.

Бетина: Първият френски супермодел
"В световен мащаб ти си олицетворение на модерна жена.” С тези думи през 2010 година Фредерик Митеран награждава Бетина с изключително високия и престижен за Франция Орден за изкуство и литература.

Бетина: Първият френски супермодел
Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

Бетина: Първият френски супермодел

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay