Изтънчена ислямска мода, която разбива съвременните стереотипи

Модна колекция, създадена специално за жените от мюсюлманския свят

<p>Хана (вдясно) заедно със своя приятелка, която представя облеклата от колекцията</p>

Хана (вдясно) заедно със своя приятелка, която представя облеклата от колекцията

Модна линия за мюсюлманки! Това е най-новото творение на модната марка Uniqlo в съвместна работа с дизайнерката и блогър Хана Таджима за създаването на колекция, която може да бъде характеризирана с две думи: цветен хиджаб.

Какви облекла са включени в линията? От традиционните за мюсюлманския свят дрехи, като хиджаб, до плисирани поли, панталони и дълги рокли. Чрез идеята си за създаване на дрехи за жените от ислямския свят Хана успява да разчупи стереотипите, които обикновено следват най-големите модни компании по света.

Интересното е, че напук на всеобщата представа за мюсюлманския свят като консервативен и твърде груб, моделите на Таджима са пълна противоположност. Те са цветни и включват дрехи като плисирани туники и шалове за глава, чрез които много мюсюлманки засвидетелстват своята религиозна принадлежност.

Голяма част от облеклата изглеждат като направени от няколко слоя, като блузите например, но всъщност се състоят само от един, който е създаден така, че да осигурява комфорт и прохлада.

Изтънчена ислямска мода, която разбива съвременните стереотипи

Личната история на създателката на линията също е много интересна. Хана приема исляма, когато е на 17 години. "Когато става въпрос за покупка на дрехи, от една страна мюсюлманките могат да изберат традиционните одежди. От друга, обаче, много жени не припознават себе си в подобна културна идентичност, като носенето на хиджаб.”

Целта на Хана е да покаже, че и в мюсюлманския свят има щипка модерност и оригиналност. А линията се стреми да достигне до онези жени, които твърде често остават пренебрегнати от обществото.

Вижте видео, което показва процеса на работа по заснемане на фотосесията, представяща новите облекла.



Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!
1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay