Може ли стресът да е отговорен за подуването на корема?

Може ли стресът да е отговорен за подуването на корема?

През по-голямата част от изминалата година бях в лекарските кабинети, опитвайки се да разбера защо коремът ми се подува. Бях подложена на различни изследвания на храносмилателния тракт, ехографи, кръвни изследвания и какво ли още не, докато не чух от устата на един гастроентеролог "Това вероятно е от стрес."

Да чуя, че нещо емоционално би могло да предизвика такава силна физиологична реакция, беше чуждо за мен. Очаквах лекарите да открият проблема в начина ми на хранене или в някой липсващ ензим. Но след като изключи всички останали възможности, той просто заяви, че това е стрес. Също така каза, че много млади жени на моята възраст имат сходни проблеми. 

Звучи ли ви познато? Има и научно обяснение. Стресът убива полезните бактерии в червата ви, което може да създаде ефекта на домино в останалата част на тялото ви. А подуването е един от показателите за това.

Стомахът е наречен втори мозък. Появата на остър или хроничен стрес често се проявява чрез стомаха.

Когато е подложено на стрес, тялото не вижда храносмилането като приоритет и притокът на кръв към червата намалява. Това пренасочване на кръвта може да доведе до понижени ензими и стомашни секрети, което води до бавно храносмилане, разпадане на храната и асимилация. Резултатът от това е подуване и дискомфорт.


В допълнение към забавеното храносмилане, може да има и приток на "лоши" бактерии. Когато микробиомът ни не е балансиран, ние получаваме дисбаланс на лошите бактерии, които ни карат да се чувстваме подути и уморени и водят до множество нежелани симптоми, които варират от човек до човек.


Има двустранен подход към лечението на стреса, причинено от подуване на корема: управление на стреса и храносмилателна поддръжка. Техниките за управление на стреса- дълбокото дишане в корема може да помогне да активирате симпатиковата нервна система. Също така трябва да дъвчете бавно.

Също така може да приемате пробиотици и акупунктура, за овладяване на стреса.

Внимателно разгледайте и начина си на хранене. Премахнете от менюто си преработените храни и се съсредоточете върху протеините и зеленчуците. Опитайте да пиете фрешове, смуутита и шейкове сутрин. И най-важното, за да се справите с подутия корем- овладейте стреса. Опитайте да се отпуснете, да намерите баланса.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay