Можем ли да пием вода, докато ядем?

Можем ли да пием вода, докато ядем?

По телевизионните предавания за здравословно хранене често казват, че е забранено да се яде и пие по едно и също време. Някои експерти обясняват, че водата разрежда нашата стомашна киселина. Други смятат, че това ни прави дебели. И някои хора дори мислят, че водата изтласква нежелана храна от стомаха! Може ли обикновената вода да е толкова вредна за нас наистина? 

Ето каква е истината:

Какво се случва с храната и водата в стомаха?

Процесът на храносмилане започва когато започнем да мислим за нашето бъдещо хранене: слюнката се произвежда в устата. Когато дъвчем храната, я смесваме със слюнка, която съдържа необходимите ензими за храносмилане. След това омекотената храна влиза в стомаха, където се смесва със стомашната киселина. Средно, стомаха се нуждае от 4 часа, за да смила храната. Преработената вече храна отива в червата, където дава всички нужни вещества на организма и след това се изхвърля от тялото. 
Водата не остава в стомаха дълго време. Отнема около 10 минути, за да може стомаха да се справи с 300 мл вода. Така че, ако пиете вода докато ядете, водата не образува езера в стомаха ви. Тя бързо преминава през сдъвчената храна, овлажнява и бързо напуска стомаха.
Течностите не намаляват киселинността


Тялото ни е сложна, но много добре настроена система. Ако стомаха "чувства", че не може да смила нещо, той произвежда повече ензими и увеличава киселинността на течността вътре. Дори ако изпиете половин галон вода, тя няма да повлияе на нивото на киселинност. Между другото, водата се влива в стомаха и с храната. Например, средно един портокал се състои от 86% вода.
Между другото, проучванията показват, че някои храни могат да намалят нивата на киселинност в нашите стомаси, но тя се възвръща много бързо.
Течностите не влияят върху скоростта на храносмилането


Няма проучвания, които да доказват погрешното схващане, че течността придвижва твърдата храна в червата, преди да бъде напълно усвоена. Учените твърдят, че течността напуска тялото по-бързо от твърдата храна, но не влияе върху скоростта на храносмилането.
Така че, можем ли да пием вода, докато ядем? 


Ако пиете вода докато ядете, няма да си навредите. Напротив, водата помага за омекотяването на твърдата храна. Но не пийте, преди да погълнете храната - трябва да има достатъчно слюнка в храната, която съдържа необходимите ензими.
Има някои предимства на пиенето по време на хранене. Изследванията показват, че когато човек прави кратки паузи да пие малко вода, той забавя процеса на хранене. В резултат на това хората ядат по-малко, което е добре.
Ако сте свикнали да пиете чай с храната, вместо вода, няма нищо лошо в това. Изследванията показват, че няма разлика в нивата на киселинност при чай или вода.
Температурата на водата, която пиете, не влияе върху скоростта на храносмилане или върху броя на хранителните вещества, които получавате. Стомахът може да нагрява или охлажда храната до необходимото ниво. Учените обаче препоръчват да се пие топла вода.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay