Момчилова крепост: Как оживяват легендите

Посетете това впечатляващо място възможно най-скоро!

Момчилова крепост: Как оживяват легендите

Чували ли сте за легендарния Момчил юнак, който създал свое царство в Родопите? Неговата история оживява на 1215 м надморска височина, в крепостта, която носи името му – Момчилова крепост.

Момчиловата крепост се намира край село Градът, на 17 км източно от Смолян и на 110 км южно от Пловдив.

Малко история
Укреплението вероятно е построено през VІ в. като част от системата крепости против варварските нашествия от север. Като такова то има пряк визуален контакт с крепостите в местността Турлук над Смолян и Кечикая над Рудозем.

Момчилова крепост: Как оживяват легендите

Просъществувало е сравнително кратко време и било опожарено при някое от славянските нахлувания. През Средновековието (ХІ-ХІV в.) крепостта е издигната наново, а неин най-прочут владетел е Момчил войвода – български владетел, обявил независимост в Родопите и загинал в бой с настъпващата османска армия.

Знае се, че 160-метрова стена е обграждала върха от запад, север и изток. Стената е силно начупена и следваизвивките на терена. Най-голяма е височината й при входа на крепостта. В северната част на крепостта, при входа, е открита кула – порта с квадратен план и размери 4,80 на 4 м.

Тракийското светилище
При последните разкопки на самия връх, на надморска височина 1215 м, е открито тракийско скално светилище. Там се очертава малка скална площадка с четири отвора в скалата.

Най-ранните керамични фрагменти от крепостта са на повече от 6000 години – от толкова отдавна се използва тракийското светилище. То е ползвано активно до ІІІ-ІV в.

Момчилова крепост: Как оживяват легендите

Параклисът
В източната част на светилището са разкрити основите на средновековен параклис, функционирал през ХІІІ-ХІV в. За съжаление, той е силно разрушен. Бил е измазан и отвън, и отвътре. Подът е бил дървен - при разкопките са открити няколко железни гвоздея, които показват, че в скалата е била монтирана греда, върху която са се наковавали дъски за под.

Интересното в случая е включването в рамките на параклиса на дълбока скална ниша. Тя може би е служила за склад за някакви течности и храни, или дори за скривалище на църковна утвар и хора в случай на опасност. С цел безопасност за туристите сега тя е покрита със стъкло.

Спектакълът
От лятото на 2014 г. посетителите на Момчиловата крепост могат да наблюдават аудио-визуален спектакъл. За екран се използват обграждащите крепостта скали. Изпълнява се в тъмната част на денонощието, всяка събота (при хубаво време). 30-минутният филм, посветен на Момчил юнак, е съчетан със специални димни и светлинни ефекти. За зрителите са изградени пейки за сядане с капацитет 50 места.

Момчилова крепост: Как оживяват легендите

Атракциите
И като споменахме, че легендите оживяват - посетителите на Момчилова крепост могат сами да изработят предмет на ковашка преса и или на грънчарско колело. Специален фото декор дава възможност на всички желаещи да отнесат като спомен от Момчилова крепост своя снимка, на фона на атмосфера от Момчиловото време.

Пътят от с. Градът до информационния център и от центъра по пешеходния обход до крепостта е осветен.

Момчилова крепост: Как оживяват легендите

За контакти: Туристически информационен център в подножието на Момчилова крепост – с. Градът, обл. Смолян – тел. 03054 2432, kmetski_namesnik_gradat@abv.bg

Туристически информационен център – Смолян - тел. 0301 62530, toursmolyan@abv.bgobshtina_smolyan@abv.bgwww.momchilovakrepost.com.

Момчилова крепост: Как оживяват легендите

Момчилова крепост: Как оживяват легендите

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay