Мръсници ли са жените с широк ханш?

А вие мерите ли обиколките си, преди да излезете вечер?

Мръсници ли са жените с широк ханш?

Ако може да се вярва на данните от едно ново изследване, с което западните медии усилено генерират трафик, жените с широки ханшове имат повече безразборни сексуални партньори. Това вероятно се дължи на по-малката склонност у тези жени да се притесняват за усложнения вследствие от раждането, казват неговите автори.

Но преди всички да сте се заловили за шивашкия метър, трябва да имате предвид, че въпросните данни търпят сериозна критика от страна на някои антрополози. На първо място те посочват, че широчината на таза отдавна е отхвърлена като индикатор за вероятността от усложнения при раждането. На второ място се изтъква ограниченият обхват на изследването. Не на последно място стои интерпретацията на получените данни.

Настоящото изследване се позовава на често цитираната теория, по-известна като "акушерската дилема", според която хората жертват относителната леснота на раждане в името на това да ходят изправени. В антропологията условно е прието, че по-тесните ханшове са по-добре пригодени за бипедално придвижване (тоест ходене и тичане на два крака), докато широките ханшове са оптимални за раждане. Изхождайки от този възглед, при жените явно става дума за някакъв своеобразен баланс между тези две нужди.

Авторите на изследването обаче приемат, че дамите с широки ханшове си дават подсъзнателна сметка, че раждането им носи сравнително по-малко рискове и на тази база се впускат в далеч повече сексуални авантюри. Техните наблюдения са осъществени върху жени на възраст между 18 и 26 години, чиито ханшове са измерени, а сексуалната им история е проследена с помощта на въпросници. В крайна сметка се оказва, че жените с по-голямо разстояние между хълбочните кости (над 36 сантиметра) се отличават със същия брой редовни сексуални партньори като жените с по-тесни ханшове, но пък за сметка на това имат значително повече преспивания със случайни мъже.

Мнението на антрополозите обаче е категорично, че недостатъците на това изследване са меко казано позорни. Като за начало те акцентират, че разстоянието между хълбочните кости в никакъв случай не е индикатор за размера на родилния канал или вътрешния отвор на таза, нито пък дава адекватна представа за ефикасността на ходенето на два крака.

Авторите на изследването се аргументират с това, че цезаровите сечения, извършени по спешност, статистически са много по-често срещани при малките, отколкото при големите жени.

За сметка на това техните наблюдения не отчитат и още нещо - фактът, че по-младите и неопитни жени обикновено не се чувстват толкова комфортно в социални ситуации с мъже, колкото по-възрастните такива. Неоспорим анатомичен факт е, че разстоянието между хълбочните кости се разширява с възрастта - средно с по 22 милиметра на година между годините 20 и 80, ако трябва да бъдем напълно точни. Ето защо по-големият брой произволни сексуални контакти на година може да корелира с по-широкия таз, но много по-вероятно е следствие от опитността на неговата притежателка.

Идеята, че жените са наясно със собствената си плодовитост и всеки аспект от тяхното социално поведение е свързан по някакъв начин с нея никак не е нова и определено заслужава внимание. Но твърдението, че всяка една дама е наясно с размера на ханша си и го взема предвид, докато обмисля дали да не се впусне в поредната авантюра, със сигурност е съмнително. Горе-долу по същия начин в науката е "доказано", че мъжете, които се бръснат по-рядко, умират по-млади.  

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

2 4
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



5
Не е посочен 13.07.2014|07:01
аз лично пдпочитам по-слабички жени
4
Не е посочен 30.04.2014|18:52
Харесвам жени с по-широк ханш, но не мисля, че са по-различни от тези, които са с тесен. Характера си е характер.
3
Не е посочен 30.04.2014|18:50
не може всички да се слагат под общ знаменател
2
Не е посочен 30.04.2014|16:50
Много интересно, а до колко е така не се знае.
1
Не е посочен 30.04.2014|16:26
Глупости,всико е физика.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay