Българското участие на Sofia Dub Convention: Root Souljah и Dub Synchronizers

Дъб до дупка

Българското участие на Sofia Dub Convention: Root Souljah и Dub Synchronizers

Root Souljah, в напълно обновен "in dub" състав, включващ двама оригинални членове и барабаниста на Senor Buffo & The Synchronizer е българското участие за първата вечер на двудневния дъб фест Sofia Dub Convention. На 2 март те ще подгреят основния хедлайнер - французинът Webcam Hi-Fi, който ще се появи за лайв сет, заедно с певица и саксофонист.

 

По време на втората вечер на феста - 17 март, от българска страна ще се представят Dub Synchronizers - ядрото на Senor Buffo & The Synchronizers, но синхронизирани на дъб честоти. Те ще свирят преди полската банда Paprika Korps в новооткрития клуб Mixtape 5, който е домакин на Sofia Dub Convention. Paprika Korps, от своя страна, вече са добре познати на българската публика с взривоопасните си концерти и музика – уникален микс от heavy reggae и hard dub.

 

Sofia Dub Convention е двудневен минифестивал, посветен изцяло на дъб музиката. Българската публика ще се срещне с редица имена, чието творчество включва елементи от самото раждане на стила, до най-съвременните му интерпретации. Зад организацията на събитието стои първият български блог, посветен на ямайската музика във всичките ѝ форми - Dog War Reggae Blog.

 

Дъб музиката се появява в края на 60-те години, като едно от многобройните разклонения на ямайското реге. Ветерани в стила са Osbourne "King Tubby" Ruddock, Lee "Scratch" Perry и др. Характеризира се с тежък ритъм, дълбоки бас линии и хипнотизиращи дилей и ехо ефекти.

 

По-късно вариациите му са огромни – от френската електро-дъб сцена и английската stepper сцена, през Нова Зеландия и Япония, до производни стилове, като Jungle, хип-хоп движението в Ню Йорк от края на 70-те (донесено от ямайските MC-та - "toaster-и"), Drum & Bass и суперновата в електронната музика от последното десетилетие – дъбстеп.

 

 

 


1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay