Наесен с песен! А готово ли е детето ви за това?

Готово ли е детето ви да прекрачи за първи път училищния праг и как да му помогнете това да се случи най-безболезнено

Наесен с песен! А готово ли е детето ви за това?

В днешно време малчуганите още в много ранна възраст притежават познания за компютрите и мобилните телефони, за които всеки възрастен би им завидял. При това хлапетата могат да се похвалят с такава техническа грамотност много преди да са се научили да четат.

В този ред на мисли логично в съзнанието ни изниква въпросът: На колко години би трябвало децата да тръгват на училище днес, в модерните и интензивни времена, в които живеем?

За да си отговорите на тази питанка на първо място трябва да погледнете отблизо своето хлапе, да "изследвате” уникалните му потребности и заложби и да откриете дали то притежава така наречената училищна готовност.

Говорете с учителите и околните
Ако вашето дете вече посещава предучилищни занятия, то непременно говорете с учителката му. Тя ще ви даде безпристрастна и обективна оценка на развитието и уменията му и това как то се справя спрямо другите бъдещи ученици.

Ако по някаква причина дребосъчето ви не посещава детско заведение, то вариант е да обсъдите същия въпрос (но напълно обективно!) с близки роднини и приятели.

А сега си отговорете на тези въпроси
И ако хлапето ви има "пропуски” по тези точки, помогнете му да навакса, преди да е станало време за първия учебен звън.

1. Може ли да възприема и следва дадени инструкции или задачи? Това умение ще му бъде нужно, за да разбира какво казва учителката.

2. Може ли да ходи сам до тоалетната? А да прецени кога му е топло/студено и сам да се облече/съблече? Все пак детето ви ще е далеч от вас за няколко часа, в които няма кой да ходи след него постоянно.

3. Държи ли моливчето правилно и може ли да борави с ножица, лепило и водни бои? А разпознава ли всички цветове? Предстоят му часове по изобразително изкуство, за които се изискват и някои предварително придобити умения.

4. Проявява ли интерес към книжките? Измисля ли историйки по картинките? Ако да, това означава, че езиковото развитие, въображението и мисленето на детето са в синхрон и работят на правилни обороти.

5. Разбира ли се с другите деца? Преди да тръгне на училище малчуганът ви би трябвало да е научил, че няма нищо лошо в това да споделя играчките си или да отстъпва ред.

7. Кое е по-силно - страхът или любопитството към неизвестното? Ако отговорът е второто, то хлапето ви е напълно готово да се впусне в предизвикателството, наречено училище.

Наесен с песен! А готово ли е детето ви за това?
Смятате ли, че тази статия е полезна? Ако имате желание да четете повече такива материали от нас, можете да се присъедините към страницата на Jenite.bg във фейсбук!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



7
Не е посочен 18.09.2013|15:54
Всяко едно дете се притеснява, когато дойде моментът за училище, за това трябва да се говори с него.
6
Не е посочен 09.09.2013|19:04
Моето дете е готово за първи клас, дори вече няма търпение да прекрачи прага на училището.
5
Не е посочен 09.09.2013|16:00
Този период вече го минахме и тази година успешно ще започнем 2-ри клас, не мога да повярвам колко бързо растат децата и как времето си отминава безвъзвратно.
4
Не е посочен 09.09.2013|15:07
Не знам за децата, но аз не съм готова. Никога не съм готова за есента.
3
Не е посочен 09.09.2013|11:53
Ами то пишеше какво толкова има да е готово... :) Много добри съвети според мен, редно е от рано да погледнем в развитието на детето,дори при навършване на 5г. вече е редно да започваме да обясняваме и да гледаме на детето ни като н абъдещ ученик, не е добре да изостава, всички искаме да сме горди родители на края на учабната година и на родителските срещи, но ако пропуснем още началото, нещата стават далеч по-трудни.
2
Не е посочен 09.09.2013|11:13
Е, какво има толкова да се подготвя!?! То се е голяма веселба!
1
Не е посочен 09.09.2013|10:59
Е, какво има толкова да е готово!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay