Наистина ли трябва да загрявате фурната предварително?

Наистина ли трябва да загрявате фурната предварително?
unsplash

На всички ни се е случвало: опитваме се да изпечем бисквитки или торта или може би да изпробваме нова рецепта. Четем указанията и първата инструкция след подготвителната работа гласи "Загрейте предварително фурната си". В този момент осъзнаваме, че цялото нещо ще отнеме малко повече време от предвиденото.

Може би бързате или имате стара фурна без термометър, така че никога не знаете кога фурната достига желаната температура. Така или иначе, може би се чудите: "Наистина ли трябва да загрявам предварително фурната си?"

Отговорът зависи от това какво се опитвате да сготвите. Ето всичко, което трябва да знаете за предварителното загряване на вашата фурна, включително кога вероятно е добре да пропуснете тази стъпка:

Защо да загреете фурната?

Предварителното загряване е настройка на вашия уред на желаната температура и изчакване уредът да достигне тази температура. 

Ако си мислите, че трябва само да загреете предварително фурната си - това не е съвсем вярно. Всеки уред, който използвате за готвене на храна, може също да се наложи да бъде предварително загрят, за да се гарантира, че ще достигне правилната температура.

Предварителното загряване на фритюрник, тостер или грил се извършва по същите причини. Предварителното загряване е необходимо за много храни. Някои храни трябва да са хрупкави, докато други храни, като торти или хляб, се нуждаят от топлина за взаимодействие с набухвателите в рецептата, за да увеличат обема си.

Безопасност на храните и предварително загряване

Безопасността на храните е друга важна причина някои рецепти и ястия да изискват предварително загряване. В края на краищата не искате да си причините – или по-лошо – на вашето семейство или гости – хранително отравяне.

При месото е важно да се мисли за безопасността. Храната трябва да достигне определена вътрешна температура, за да се предотврати образуването на бактерии. Като предварително загреете фурната, вие знаете, че храната достига температурата бързо, така че ще прекара по-малко време в "опасната зона" или в температурния диапазон, в който бактериите се развиват бързо.

Така че, ако дадена рецепта изисква предварително загряване, важно е да отделите време за това. Това не е стъпка, която искате да пропуснете.

Когато не е необходимо да загрявате предварително

Не е необходимо обаче да загрявате предварително фурната всеки път, когато я използвате. Например, ако не готвите, а просто затопляте ястие. Няма нужда да загрявате предварително вашия уред, ако притопляте определени храни, като пица или остатъци, но храната ще се затопли по-бързо, когато уредът ви е предварително загрят и можете да се насладите на храната си по-бързо.

Колко време отнема предварителното загряване на фурна?

Докато по-новите фурни показват кога е достигната желаната температура, това невинаги е 100% точно. Не забравяйте, че колкото по-висока е температурата, толкова повече време е необходимо за предварително загряване. Най-добре е да изчакате около 20 минути, ако искате да сте максимално сигурни, особено когато приготвяте ястия с месо. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay