Най-често срещаната венерическа болест в света, за която вероятно не сте чували

Най-често срещаната венерическа болест в света, за която вероятно не сте чували

Трихомониазата е най-разпространената в света венерическа болест и е непропорционално засягаща тъмнокожата общност. 

Това е основният извод от новото проучване на Джон Хопкинс, публикувано в списанието Клинични инфекциозни болести. За изследването изследователите са използвали данни от националното проучване за изследване на здравето и храненето за периода 2013-2014 г., събиране на здравна информация, която включва валидни резултати от изследвания за трихомониаза от проби от урина.

Проучването разглежда данните на 1942 мъже и 2 115 жени от няколко етнически групи. Като цяло, трихомониазните инфекции са били ниски сред хората, които не се идентифицират като тъмнокожи - това засяга само 0.03% от мъжете и 0.8% от жените. Но тази болест е шокиращо по-често срещана при тъмнокожите мъже (4,2%) и жени (8,9%). 

Като цяло изследователите установяват, че хората са по-склонни да получат инфекция с трихомониаза, ако са жени, тъмнокожи, на възраст между 29 и 59 години, с по-малко от гимназиално образование и живот под нивото на бедност. Това се дължи на по-ограничения достъп по здравни грижи.

Какво е трихомониазата?

Трихомониазата е инфекция, причинена от паразит, и се разпространява чрез сексуален контакт. При мъжете обикновено не предизвиква симптоми; но при жените, това е друга история. Жените могат да получат симптоми в рамките на 5 до 28 дни от заразяването им, което може да включва прозрачни, бели, зеленикави или жълтеникави вагинални течения, силна вагинална миризма, вагинален сърбеж или дразнене, болка по време на секс и болка при уриниране.

Ако не се лекува, инфекцията може да доведе до безплодие и може също така да направи човек по-податлив на заразяване с Човешки папилома вирус и ХИВ. 

За щастие, трихомониазата може да бъде излекувана с единична доза антибиотик (метронидазол или тинидазол), твърдят Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Клиниката в Майо казва, че и двамата партньори трябва да бъдат лекувани, за да предотвратят повторното им заразяване. 

Разбира се, превенцията е най-добра, затова CDC препоръчва използването на латексови презервативи, когато правите секс, и редовно да се изследвате.

Редовното тестване за трихомониаза обикновено се препоръчва само за хора, които са ХИВ позитивни, според CDC. Но изследователите казват, че според резултатите от проучването трябва да се прави скрининг за всички останали, заедно с образователни програми и промени в политиката, за да се гарантира, че всеки има добър достъп до сексуално здравеопазване.

Ако се притеснявате за трихомониазата или мислите, че може да имате такава, говорете с Вашия лекар. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay