Полезна ли е кокосовата вода?

Полезна ли е кокосовата вода?

Кокосовата вода буквално е навсякъде, от смуутитата в Instagram до рафтовете в хранителния магазин. Тя е почти толкова разпространена, колкото и  обикновената вода. Но заслужава ли да бъде така?

Тя е модерна. Смята се, че кокосът е подарък от Господ за Земята.

Хората използват кокосовата вода за възстановяване след тренировка, но има и някои доказателства, показващи, че кокосовата вода помага за понижаването на кръвната захар и холестерола и че тя дори може да играе роля в стоматологичното здраве.

Моментът на истината: Полезна ли е кокосовата вода за вас?

Хранителни стойности:

Тези стойности са за една чаша, неподладена кокосова вода:

Калории: 44

Мазнини: 0 гр

Протеин: 0.5 g

Въглехидрати: 10,4 g

Захар: 9,6 g

Някои точки в полза на кокосовата вода: има някои важни хранителни вещества като калий (404 mg на чаша, почти толкова, колкото ще намерите в банана), витамин С (24 mg, около 30% от препоръчителната дневна стойност) и магнезий (15 mg, приблизително 5% от дневния препоръчителен прием).

Недостатък: съдържанието на захар. Въпреки че това е неподсладена вода, и това са естествени захари, 9,6 грама надхвърля една трета от дневната максимална доза. Олеле.

Калориите също са доста проблемни. 44 калории изглеждат доста малко. Но ако пиете кокосова вода, вместо обикновена вода, трябва да сведете останалия прием на калории до минимум, за да компенсирате.

Това е особено важно, тъй като кокосовата вода често се продава в опаковки, по-големи от една чаша. Например, една кутия от 330 мл се счита за порция, но е по-голяма от чаша - и съдържа 59 калории и 15 грама захар.

Предимства на кокосовата вода

Кокосовата вода се ползва като напитка за възстановяване, тъй като има високо съдържание на електролити - минерали, които губим, когато се изпотяваме по време на физически упражнения, които включват натрий, хлорид и калий.

За обикновените хора, обикновената вода е по-добра от кокосовата. Кокосовата вода би била по-полезна за супер активни спортисти.

За гориво след тренировка, вместо това се препоръчва чаша вода и богат на калий банан.

Какво да търсите на етикета?

Трябва да се уверите, че консумирате 100% кокосова вода - тоест че всичко идва от самия кокос. Някои марки подслаждат с кокосова палмова захар или сироп от царевица с високо съдържание на фруктоза - и двете могат да повлияят на кръвната Ви захар.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay