Легендата гласи, че на този ден през 1693 година бенедиктинският монах Пиер Периньон "открива” тайната за производството на газираното вино. Въпреки разпространеният мит обаче, Дом Периньон не е откривателят, а просто човекът, допринесъл много за развитието и налагането на шампанското.
Ето няколко интересни факта за шампанското, подбрани от foodpanda.
Шампанизирането на виното се дължи на вторичната ферментация. Тук се намесва географията и климатът. Шампан е сред най-студените региони, в които се произвежда вино. На есен, когато гроздето е обрано, смляно и оставено да се превърне във вино, ниските температури по тези географски ширини спират много рано процеса на ферментация, още преди всичката гроздова захар да се превърне в алкохол.
На пролет, с първите по-топли дни, заради наличието на все още неразградена захар, във виното започва вторична ферментация. При този процес се отделя въглероден диоксид, който газира виното. Заслугата на Дом Периньон се състои в това, че забелязва характерния за Шампан, феномен на вторична ферментация, както и в намирането на добавката, която гарантира пълното протичане на този процес до получаването на характерната пенлива напитка.
Най-скъпото шампанско в света не е достъпно дори и за голяма част от богаташите. Бутилка от специалното пенливо питие Gout de Diamants, създадено от лукс-дизайнера Александър Амосу, струва 2,07 млн. долара. Бутилката е ръчно създадена и е украсена с огромен камък Сваровски във формата на диамант с големина 19 карата. Питието е създадено от три сорта грозде - шардоне, пино ноар и пино моние.
На второ място сред най-скъпите пенливи питиета е Ace of Spades СMidasТ Brut. Френското шампанско е със златна бутилка и излиза 58 413 долара.
Трето място се заема от Louis Roederer Cristal СMedalionТ Orfevres Limited Edition Brut Millesime, чиято бутилка е позлатена и със специален дизайн, който защитава питието от проникване на светлина. Шампанското е направено от сортовете грозде шардоне и пино ноар и струва 20 000 долара.
Източник: БГНЕС
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |