Наръчник за оцеляване след раздяла

Истинска самозащита срещу саботаж

Наръчник за оцеляване след раздяла

Разделите са доста лошо нещо. Дори ако връзката е била проблемна, дори да знаете, че това е правилното решшение, винаги боли. Боли много. В света на психотерапията виждаме тази неестествена истина отново и отново: всеки край довежда до емоционален срив, което означава, че когато хората изпитват болка, често има дълбочина на емоцията, която се отваря - както за настоящата загуба, така и за други "несвързани" загуби от миналото. Скръбта често има такъв кумулативен ефект, поне за известно време. Ето няколко идеи за това как да преминете през раздялата по възможно най-лесния начин:

1. Бъдете мили със себе си

Напомняйте си, че ужасяващата болка, която идва с раздялата, е универсална и нормална и че не сте луди (дори ако процесът понякога е луд).

2. Не забравяйте, че не "прекалявате" и болката ви е съвсем нормална

Налице е един тон от скорошни изследвания, потвърждаващи, че разбитото сърце действително боли физически и че раздялата може да причини чувства на загуба, мания и отдръпване, което не е различно от ефекта от наркоманията. Ще преживеете това, но всеки, който ви казва: "Просто го преодолейте", "Има и други риби в морето" и т.н., вероятно никога не е минавал през нещо такова. 

3. Дайте си гратисен период за тъгуване

Получавате една седмица за пиене и стратегия за отмъщение. Една седмица. Не защото има нещо нередно с тези дейности, а защото в дългосрочен план те няма да ви накарат да се чувствате много по-добре.

4. Опитайте "социална медии детоксикация"

Работете върху разграничаването на истинското самосъзнание и компулсивното удовлетворение, което всъщност ви кара да се чувствате по-зле. Например, сис сигурност постоянното презареждане на фейсбук профила му със сигурност няма да ви помогне да се чувствате по-добре. 

5. Потвърдете, че разделите причиняват скръб

Вероятно ще преживеете собствения си скръбен процес и това не е задължително да бъде нещо лошо. Просто знайте, че е нормално да чувствате така за известно време.

6. Направете място за тъгата си

Когато чуете вашата песен по радиото, плачете. Не се срамувайте от емоциите си и не забравяйте, че не трябва да се съобразявате с никого. Потискането на емоциите не води до нищо добро. Просто го преболедувайте и продължете напред. 

7. Правете това, от което знаете, че се чувствате добре, дори в момента да не се чувствате добре

Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, тъй като една от очевидните особености на депресията често идва в процеса на загуба: анхедония. Това е липсата на удоволствие, докато правите неща, на които преди това обичайно сте се радвали. Не казваме, че трябва да пренебрегвате физическите или емоционалните си подвизи - ако не го чувствате не го правете! Но ако знаете, че дадено нещо би ви се отразило добре, тогава действайте.

8. Говорете, но не с бившия си

Може би е добре да се обърнете към професионалист. Няма нищо лошо в това да поговорите с човек, който ще ви разбере и най-важното- ще ви помогне. Другият вариант е да намерите добър слушател, на когото имате доверие и да му излеете душата си. Ще се почувствате около 100 пъти по-добре. 

9. Научете се от това

Научете си урока. Когато вече болката е отминала, внимателно анализирайте ситуацията- от запознанството ви с този човек, през цялата връзка, до раздялата. Вземете това, което можете от тази връзка, за да знаете какво трябва и какво не трябва да правите в следващата си връзка. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay