Как да подобрим ораторските си умения на работното място

По-добри оратори на работното място

Как да подобрим ораторските си умения на работното място

 

Умението да общуваме е изкуство, което някои от нас владеят повече, а други по-малко. Нещата стават още по-сложни на работното място. Замислете се колко пъти ви се е случвало да говорите пред колегите по дадена тема с пълното убеждение, че сте се справили блестящо, а в действителност се оказва, че те съвсем не са разбрали гледната ви точка. А колко пъти сте били в ролята на слушател и не сте можели да разберете какво иска да каже говорещият?

 

За да подобрите ораторските си умения, първо се постарайте да се запознаете предварително с аудиторията, пред която ще говорите. Помислете какви са хората пред вас и какво би било тяхното мнение по изказаните въпроси, доколко са запознати с тематиката.

 

Първите две изречения са от особено значение. Началото трябва да е силно, за да приковете вниманието на аудиторията. След това продължете като изведете основните точки, по които ще говорите, те са силните козове, които държите в ръкава си. Не се страхувайте да започнете директно с тях, особено след доброто начало. Поддържайте контакт с хората, разчупете атмосферата като задавате и отговаряте на въпроси.

 

Не подценявайте невербалната комуникация. Тя говори повече от думите понякога. Старайте се да сте отпуснати, не допирайте ръцете плътно до тялото и не си играйте с някой пръстен или гривна, ако се чувствате нервни дръжте химикал или маркер – така ще имате стабилна опора в ръката си.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay