Умението да водите разговор означава успех

Добрата комуникация вещае успех

Много фактори са определящи за това дали една бизнес среща ще протече успешно. Облеклото, поведението, спазването на етикета са от значение, но най-важно е как общуваме с другите. И не - въпросът не опира само до думите, които изричате. Невербалната комуникация понякога казва повече от думите.

 

Езикът на тялото

 

Внимавайте не само да спазвате бизнес етикета, а се опитайте и да разчетете сигналите, които ви дава вашият събеседник. Ако той ви слуша с кръстосани крака, ръце или дори леко извърнал глава, то държи на дистанцията във взаимоотношенията или не проявява особено голям интерес към онова, което му казвате.

 

Има и няколко важни неписани правила, свързани с вашата стойка и движения. Гърбът ви трябва да е изправен, а раменете - прибрани леко назад, независимо дали вървите или сте седнали. Ако сте седнали, трябва да обърнете внимание на коленете - те задължително са допрени едно до друго.

 

Допуска се кръстосване на краката, но никога така че глезенът или стъпалото на единия крак да са върху коляното на другия. Седенето с изпънати крака, при което са кръстосани само стъпалата, също не е препоръчително.

 

Жената може да пъхне леко ръката си в джоба на мантото, роклята или панталона, но е неприемливо да постави двете си ръцете дълбоко в джобовете. При среща и запознанство пък ръцете задължително са извън джобовете.

 

При кашлица е прието да се поднесе кърпичка към устата, а ако кашлицата се задълбочи - да се излезе навън. На обществено място, когато някой кихне, не се иска извинение, нито се казва "наздраве”.

Изречените думи


Не бива и за миг да забравяте, че сте на бизнес среща, а не на среща с приятелки. Говорете ясно, не прекалено бързо и избягвайте диалекта. Човекът отсреща не трябва да се напряга, за да ви чуе и по-важното - разбере. За предпочитане са премерените мимики и жестове - не стойте неподвижни като мумия, но и нека поведението ви не отвлича вниманието от разговора.

 

Питайте, ако не знаете значението на някоя чужда дума. По-голямото зло е да не разбирате за какво се говори.

 

Бъдете добър слушател, но ако се наложи, поддържайте разговора чрез въпроси за хоби, пътувания, интереси, или пък забавен виц, но не се увличайте.

 

И не на последно място - не употребявайте натруфени и високопарни фрази. Те напомнят за въздух под налягане, а вие със сигурност не искате да оставите подобно впечатление за себе си.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay