Невероятни книжарници на необичайни места

Някои от най-нестрандартните и интересни книжарници в света

Невероятни книжарници на необичайни места

Всички сме свикнали с градските книжарници, в които можете да намерите всичко на едно място - от канцеларски материали до любими книги. Все по-често обаче посещението на страхотните кътчета, в които се носи мирис на мастило и току-що излезли от печат страници на книга, бива изместено от онлайн пазаруването.

Виртуалните магазини са лесен и удобен начин за намиране на необходимото четиво без разкарване до най-близката книжарница в квартала.

И все пак, забравете за момент за всички обикновени и онлайн книжарници, които сте посещавали. Защото днес ще ви пренесем в някои от най-необикновените книжарници по света, които се намират на места, на които дори не сте подозирали, че е възможно да бъдат разположени.

1. The Book Barge
Рафтове с книги, съхванявани на лодка? Защо не! А ако тази лодка плава по вътрешните водни пътища на Великобритания, идеята звучи просто невероятно. За щастие, не е само идея, а реална 16-метрова книжарница, която ще откриете, ако посетите Стафордшир - окръг в западната част на Англия.

С работата в необикновената книжарница се занимава Сара Хеншоу. Тя споделя, че чрез тази идея се надява да се създаде един по-малко забързан начин на живот, в който вземат връх удоволствия като чаша чай, хубава книга, разговори и култура.

"Надявам се също така, че създаването на едно толкова уникално място ще покаже на клиентите колко различно и приятно пазаруване може да им предложи една независима книжарница, в сравнение с все по-популярните онлайн книжарници и супермаркетите, в които се продават най-често книги с отстъпка”, казва още Сара.

Можете да видите как изглежда книжарницата на снимката по-горе.

2. Selexyz Dominicanen

Невероятни книжарници на необичайни места

На вниманието на хората, които смятат книжарницата за свято място - Selexyz Dominicanen е създадена тъкмо за вас! Книжарницата се намира на мястото на Доминиканска църква от XIII век в Маастрихт, Холандия. Днес, вместо изкупление, тук можете да намерите невероятна колекция от книги.

До XVII век величественото пространство на сградата е използвано като магазин за колела. Едва по-късно готическата сграда е трансформирана в книжарница от амстердамска фирма за дизайн. Резултатът, както може сами да се убедите от снимката, е страхотен.

3. El Ateneo Gran Splendid

Невероятни книжарници на необичайни места

Името на тази книжарница казва достатъчно: това място наистина е огромно и величествено! Сградата, създадена за музикалния импресарио Макс Глъксман, първоначално е театър.

След почти цял век, по време на който театърът приветства професионални танцьори и актьори, през 2000 година мястото е наето от издателския конгломерат Grupo Ilhsa и след основен ремонт е превърнато в най-големия магазин на фирмата. Повече от 1 милион души посещават книжарницата всяка година.

4. La Caverne aux Livres

Невероятни книжарници на необичайни места

Едно от нещата, които правят съюза между книгата и влака толкова невероятен, е отношението им към пътуването (действително или въображаемо). La Caverne aux Livres е книжарница, поместена в стар пощенски влак. Намира се в Auvers-sur-Oise, в северните предградия на Париж.

Вагоните за сортиране на пощенски пратки стават дом на употребявани книги, които търсят своя собственик. Посетителите често прекарват часове в разглеждане на цялата колекция, която се намира тук. Сред тях може да бъде разпозната атмосферата на стари писма и споделени мечти за далечни места.

5. Barter Books

Невероятни книжарници на необичайни места

Тази книжарница е създадена в някогашна влакова станция в историческото викторианско градче Алнуик в Англия. Мястото предлага не само великолепна колекция от книги, но и възможност за извършване на различни дейности. Дизайнът на сградата е допълнен от камини, внушителни 12-метрови стенописи, удобни столове и диванчета, стаи за чай и макети на влакове, които украсяват многобройните рафтове.

Книжарницата запазва много от оригиналните черти на някогашната станция. Но зад съкровищата, които могат да бъдат видени в седемте стаи в Barter Books, се крие историята за създаването на един от най-емблематичните постери в света.

Когато предглеждат кашоните, пълни със стари книги, собствениците откриват непубликуван постер от Втората световна война. Те го показват на света и започват да правят копия. Оттогава плакатът става един от най-емблематичните слогани за цялото хилядолетие, известен още като Keep calm and carry on!

6. Livraria Lello

Невероятни книжарници на необичайни места

Докато книжарниците, които ви показахме досега, са изключителни заради пространството, което е преобразувано специално за тях, португалският шедьовър Livraria Lello изпъква по друга причина. Сградата, в която се помещава, е построена с идеята да бъде книжарница. 

Livraria Lello е необичайна книжарница заради сложната си архитектура украса. Построено през 1881 година, мястото включва своеобразно "стълбище към рая”, изобилие от стъклописи, сложни дърворезби, колони и фасади.

Книжарницата може "да се похвали” също с тайно кафене, което се намира на втория етаж. В него посетителите могат да се насладят не само на добро кафе, но също така и на цигари и, разбира се, книги!

7. Bart’s Books

Невероятни книжарници на необичайни места

Посещението в тази книжарница, която се намира в Калифорния, е равнозначно на това да посетите къща, построена преди 55 години, която разполага с вътрешен двор и колекция от 55 хиляди употребявани книги. Отворена е през 1964 година и е дестинация за хора от различни части на страната.

8. John К. King used and rare books

Невероятни книжарници на необичайни места

През 1983 година Джон Кинг купува изоставена 4-етажна сграда, бивша фабрика в Детройт. Той решава, че мястото е подходящо за неговия бизнес, който се състои в продажба на книги.

Няколко десетилетия по-късно някогашната фабрика притежава повече от милион употребявани и изключително трудно откриваеми книги. Заради отличната колекция, тя е определна от Business Insider за една от най-добрите книжарници в света, които непременно трябва да бъдат посетени.

Външната й част може да не изглежда толкова приветлива, но както знаете - никога не съдете за книгата по корицата!

9. Parisian bouquinistes

Невероятни книжарници на необичайни места

Книжарниците "кутийки” може да не изглеждат толкова добре на пръв поглед, но когато смисълът на постройката се осмисли, тя придобива друг вид. Защо ли? Заради малките книжарнички тип "кутийки”, намиращи се на брега на река Сена в Париж.

Те се простират на разстояние от около 3 километра по бреговете на една от най-романтичните реки в света. 240 книжарници предлагат разнообразие от 300 000 книги.

10. Libreria Acqua Alta

Невероятни книжарници на необичайни места

Книжарницата е разположена на канал във Венеция и, въпреки че е построена на твърда почва, често се случва да пострада от наводнения. Затова много от книгите са разположени по издигнати над земята рафтове, а има и специални контейнери, устойчиви на наводнения, който съхраняват по-голямата част от колекцията.

Чести обитатели на книжарницата са котките, които придават още по-колоритен вид на нетрадиционната книжарница.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 20.06.2014|10:12
Наистина са невероятни.
1
Не е посочен 19.06.2014|13:30
Много са интересни .
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay