Някои правила за грижа за кожата, които са напълно фалшиви

Някои правила за грижа за кожата, които са напълно фалшиви

Има много правила и препоръки, когато става дума за грижа за кожата, но не всички от тях са верни. Например нашите майки и баби продължават да казват, че мазната кожа трябва да се мие със сапун възможно най-често, но съвременните козметици изобщо не са съгласни с това. Или фактът, че медиите създават илюзията, че парабените са страшно опасни, а това не е съвсем вярно. 

Сега ще отхвърлим някои от митовете веднъж завинаги:

1. Мит 1: Не е необходимо да се използва слънцезащитен продукт, когато е облачно навън.

Слънчевата светлина е една от основните причини за стареенето на кожата. А дори и времето навън да е облачно и да не виждаме слънчевите лъчи, все още вреда върху кожата ни; дори и през стъкло и прозорци. Ето защо е важно да се нанася слънцезащитен продукт както при слънчево, така и при облачно време. Изберете слънцезащитен крем с фактор не по-малко от 30 и нанесете върху лицето и шията не по-малко от половин чаена лъжичка. Не забравяйте отново да прилагате слънцезащитен крем на всеки 2 часа, ако сте навън.

2. Мит 2: Маслата запушват порите

Трябва да бъдем внимателни, когато използваме масла. Да, те наистина могат да запушат порите и да предизвикат алергична реакция, но само ако са избрани неправилно. Някои масла по-добре съответстват на мазна кожа, докато други могат да бъдат идеални за суха кожа.

Например, когато нанасяте кокосово масло върху лицето, трябва да бъдете внимателни. Въпреки това, то може да бъде идеално за сухи пети и лакти. Най-общо казано, маслата и ефектите им зависят от човека - някои хора отстраняват грима си с помощта на кокосово масло и се чувстват изключително щастливи, докато други предпочитат да не използват масло.

В същото време маслата са много ценни компоненти, тъй като те подхранват, омекотяват и възстановяват кожата, когато става въпрос за грижа за косата и тялото. Маслата са добри както в кремове, серуми, така и под формата на почистващи продукти за лице. За да обобщим, не трябва да се страхувате да използвате масла, но трябва да бъдете внимателни, когато избирате подходящото за вас.

3. Мит 3: Мазната кожа трябва да бъде изсушавана, а не овлажнявана

Това вероятно е един от най-вредните митове за грижата за кожата. Всички видове кожа имат нужда от овлажняване, включително мазната кожа. Когато се опитваме да изсушим кожата си с помощта на алкохол, сапун и други агресивни методи, ние влошаваме ситуацията. Кожната мазнина предпазва от бактерии и изпаряване на водата, допринася за подновяване на кожата и не е лоша като цяло. 

4. Мит 4: Парабените причиняват рак

За съжаление, употребата на парабени е била неправилно интерпретирана, когато няколко неправилни резултати от изследванията бяха широко разпространени в медиите, като по този начин създадоха страх сред потребителите. Парабените се използват като консервант в производството на козметика. Те могат да раздразнят кожата, но само ако се добавят в големи количества или в специални случаи, което се случва доста рядко.

Днес няма изследвания, които да са доказали връзката между парабените и развитието на болести. Тези изследвания, които хората споменават, идват от тестове, при които консерванти са тествани върху животни. Освен това, големи количества парабени се инжектират под кожата на животните, а не се нанасят на повърхността. За разлика от други консерванти, парабените са изучени задълбочено и не всички от тях са разрешени при козметичното производство. 

5. Мит 5: Трябва да използвате естествена козметика

Всъщност природните компоненти са по-малко предсказуеми от тези, които се синтезират в лаборатории. Широко разпространената тенденция за използване на органична козметика доведе до погрешно схващане, че естествените съставки са по-полезни. Това е далеч от истината, но е страхотно, когато става дума за рекламни продукти. Природните компоненти са добри и наистина работят, но трябва да бъдете по-внимателни с тях, отколкото с други видове козметика, особено ако ги използвате в тяхната най-чиста форма.

Същевременно производителите на синтетична козметика не искат да рискуват репутацията си и да произвеждат потенциално опасни продукти. Както вече казахме, има много индивидуални фактори, когато става дума за използването на козметика, и винаги трябва да ги вземате под внимание.

6. Мит 6: Тоникът за лице е загуба на пари

Ако почиствате лицето си с витаминизирана вода, тогава не трябва да чакате значителен ефект. Днешният пазар предлага много различни видове тоник за лице и лосиони, съдържащи различни компоненти.

Тоникът с киселина е добър при ексфолирането на кожата и изглаждането на тена, докато тоника за лице с глицерин е добър за овлажняването. Освен това хидролатите са станали доста популярни напоследък. Хидролатите са продукти на хидродистилация, които в зависимост от компонентите могат да имат противовъзпалителен ефект и да неутрализират ефектите на твърдата вода.

Много неща в козметиката зависят от индивидуалните реакции и индивидуалните формули на даден козметичен продукт. Но има едно очевидно нещо: не бива да се страхуваме от съвременните технологии.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay