Няколко домашни любимци, които могат да бъдат опасни за деца

Няколко домашни любимци, които могат да бъдат опасни за деца

Страшно много хора по света имат домашен любимец куче. Кучетата за повечето хора не са просто домашни любимци, а членове на семейството. В същото време има много случаи на деца, нахапани от кучето и общо взето това е много спорен въпрос. Ние вярваме, че кучетата са изключително мили същества и ако има агресивни кучето, то вината за това е на техните стопани. Да оставим за момент кучетата и котките настрана и да обсъдим другите домашни любимци. Ще ви представим няколко животинки, които всъщност не са много подходящи за отглеждане вкъщи, ако имате деца.

1. Костенурки

През февруари 2018 г. 3-седмично бебе почина от салмонела, след като влезе в контакт с домашна костенурка, а още 11 деца се разболяха от същия щам. Костенурките са отговорни за 6% от общия брой смъртни случаи, свързани със салмонела, в САЩ. Това е сериозно доказателство, че децата и кърмачетата никога не трябва да влизат в контакт с костенурките, тъй като опасността от заразяване със салмонела е много висока.

2. Порове

Поровете са по-чисти животни дори от кучетата и котките, но не са много лесни за гледане вкъщи. Трябва да сложите котешки тоалетни в цялата къща. Когато в дома има дете, не е добра идея да има пясък, в който животното се изхожда, тъй като децата искат да си играят в пясъка и по този начин са изложени на риск от разнасяне на микроби.

3. Змии

Змиите са едни от най-страшните животни и много хора имат страх от змии, но пък има и хора, които ги гледат вкъщи. Поради любопитството на детето, змията може да се почувства застрашена и да нападне.

4. Гущери

Гущерите са опасни, поради същата причина като костенурките. От 2010 до 2013 г. 175 деца и бебета са били заразени със салмонела, а 48 от тях са били в контакт с влечуги - особено гущери. 

5. Мишки

Мишките ядат по 15-20 пъти на ден и съответно се изхождат доста често. Това означава, че ако имате мишка вкъщи, детето може да попадне на изпражнение от нея и да се зарази с различни болести.

6. Жаби

Жабите са друг източник на салмонела. През 2011 г. 241 души съобщават, че са заразени със салмонела след докосване на жаба, а 2/3 от тях са под 10-годишна възраст. 

7. Морски свинчета

Морските свинчета имат остри нокти и лесно могат да ви надраскат, ако ги дразните, а това от своя страна може да доведе до инфекция. 

8. Таралежи

Ясно е, че таралежите са опасни, защото могат да набодат децата. Повечето хора обаче не знаят, че освен пробождането от бодлите, по този начин може да се пренесат различни микроби и болести. 

9. Игуана

При игуаната причината е същатата, като при останалите влечуги- салмонела. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay