Висока заплата без диплома

Не за всички високоплатени длъжности се иска отлична диплома за висше образование

Висока заплата без диплома

Висшето образование винаги е било първа крачка към успешната кариера. Поне до скоро беше, макар че в някои фирми все още дипломата оказва огромно влияние. Оказва се обаче, че не е нужно да прекарате поне четири години в университета, за да се реализирате и да напълните банковата си сметка. Понякога малко социални умения и един интензивен курс биха свършили доста добра работа за бъдещата ви кариера.

Да не говорим, че според Европейската комисия, след 2015 г. дипломата за висше образование съвсем няма да е задължително условие за започване на работа. Подбрали сме няколко професии, които могат да дадат старт на кариерата ви, без да се иска задължителна диплома.

Застрахователен агент
Да, има такива специалности в много икономически университети. Това обаче не означава, че и без завършено подобно образование не можете да се реализирате на пазара. Единственото, което трябва да можете отлично, е да продавате стоката си, в случая - застраховките. Реклама, манипулация, както искате го наречете, но успеете ли да убедите човек да се застрахова, значи сте идеален за длъжността.

Мениджър "Социални мрежи"
Едва ли има човек, който в днешно време да не прекарва голяма част от времето си в социалните мрежи. Днес можете да превърнете хобито си в професия, и то без диплома. Само трябва да научите няколко техники на рекламата и таргетирането на аудиторията. Важно е даден бизнес да присъства в социалните мрежи. Уменията в тази сфера могат да се превърнат в решаващ фактор за успех.

Брокер на недвижими имоти
Агенции за недвижими имоти има много. Хубавото е, че реализацията като брокер може да бъде доста доходоносна, имайки предвид цената на имотите и наемите днес. Това е от голямо значение за възнаграждението на брокера, тъй като той взима комисионна от продадения/наетия имот. Стига да си вършите добре работата. И тук е важно да умеете да продавате и рекламирате.

Козметик
Единият вариант е колеж, другият - курс. Курсовете наистина са малко по-скъпи от останалите, но за сметка на това, успехът е гарантиран. Ако ви се отдава и ви харесва да правите другите красиви, това е идеалната работа за вас. Хубавото е, че с малко повече късмет бихте могли да стартирате и собствен бизнес, като си отворите салон за красота.

Висока заплата без диплома

Фризьор
Неслучайно днес толкова млади жени, а и мъже, захвърлят дипломата си от университета и се хващат в разкрасяването на чуждите коси. Очевидно е, че има хляб в този бранш. Курсът по фризьорство е кратък, а и който има талант, може много лесно да се реализира. Откриването на собствен салон също не е невъзможно.

Маникюрист
Тази професия съчетава в себе си козметични умения и артистичност. Също като фризьора, или козметѝка, и тук има доста работа, която в същото време е добре платена. Рисуването за някои е хоби. Това хоби може да се превърне отново в професия, с тази разлика, че вместо върху платно, ще трябва да творите върху нечии нокти. 

Програмист
Можете да почнете в по-малки компании, а с времето и да се издигнете до водещите на пазара. Стига да имате добро портфолио, е лесно да се внедрите в подобна сфера, дори и с диплома, различна от информатиката. Няколко курса и инициативност биха ви направили по-голям специалист и от програмистите по специалност.

Секретарка
Днес наричана още "офис асистенти". В по-големите компании хората на тази длъжност са много добре платени. Работата в по-голямата си част включва организационни умения, работа с комютър на стандартните офис пакети и аранжиране на графика на вашия работодател. Ние смятаме, че за подобна длъжност няма нужда да се учи четири години в университет - човек или е организиран, или не. Освен ако изискванията не са доста по-високи от очакваното.

Сервитьорка
Не е нужна университетска диплома, нито изкарване на специален курс. Тази професия е едно добро начало за влизане в ресторантьорския бизнес и опознаването му от най-ниското стъпало. Само ако познавате спецификите на работа отблизо, бихте могли един ден да ръководите успешно персонала в собственото си заведение.

Стенограф в съда
В съда е много важен този човек, който записва бързо и коректно всичко, което се произнася. Стенографията позволява това да се случи, тъй като тя е система от специфични знаци за ускоряване на писането. Подобни курсове се предлагат редовно. Най-често те траят около година. След това ще сте достатъчно квалифицирани да влезете в съдебната зала - не като подсъдим, разбира се.

17 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



19
Не е посочен 24.10.2012|11:31
то не е нужно да имаш висше и да получаваш много пари за дадена работа
18
Не е посочен 24.10.2012|09:47
Самочувствието,което ти дава дипломата за висшето образование,се изпарява след третото интервю за работа,което приключва безуспешно
17
Не е посочен 23.10.2012|17:59
Много интересна и полезна статия .
16
Не е посочен 23.10.2012|16:32
Да бе, ама някак си дипломата за висше образование ти дава едно самочувствие, което тази за средно образование определено не може да ти даде, трябва да знаеш :)
15
Не е посочен 23.10.2012|12:46
Стенограф във съда - там вярно не се иска диплома, искат се връзки, пари или и двете;)
14
Не е посочен 23.10.2012|11:58
Интересни професии, но за повечето от тях се изисква висше образование и за офис асистента и за програмиста, както и за стенографа. Може би за останалите не е задължително, сервитьорите не ги търсят да са висшисти, маникюристите, фризьорите и козметиците също могат да практикуват само с курс.
13
Не е посочен 23.10.2012|11:38
дА.... това вече всички го видяхме...
12
Не е посочен 23.10.2012|11:37
Понякога си е въпрос на късмет,.... и то голям!
11
Не е посочен 23.10.2012|11:27
Да, но за повечето е много относително- не се знае дали ще имаш достатъчно клиенти.
10
Не е посочен 23.10.2012|10:08
с или без диплома,безработицата е огромна и в последно време се оказва,че дори и да имаш кетап,пак няма гаранции,че ще те вземат на работа!
9
Не е посочен 23.10.2012|09:41
Мениджър "Социални мрежи" не е толкова лесно колкото го изкарвате. Не става ей така да превърнеш хобито си в работа
8
Не е посочен 23.10.2012|09:40
Дипломата в днешно време изобщо не ти отключва врати, но пак е по-добре да я имаш
7
Не е посочен 23.10.2012|09:39
Някъде четох, че към 2015 година според ЕК висшето няма да е кой знае какъв фактор за намиране на работа, то и днес е така, гледайки какво става с родните такива, които в огромна степен не работят по специалността и това, за което са блъскали 4-5 годни.
6
Не е посочен 23.10.2012|08:57
Там зависи от месечния оборот. Плюс това има много фактори от които той зависи и се променят
5
Не е посочен 23.10.2012|08:56
В нито една от тези професии не съм искала да се реализирам. Да не говорим че да си застрахователен брокер или агент на недвижими имоти си е тарикатска работа.
4
Не е посочен 22.10.2012|19:34
" Ние смятаме, че за подобна длъжност няма нужда да се учи четири години в университет - човек или е организиран, или не. " Така е, не е нужно да си учил 4 години в университет, но задължително ти искат поне 2 години на подобна длъжност и поне 2 западни езика + руски евентуално...
3
Не е посочен 22.10.2012|16:16
Идеята за стенограф ми хареса, за програмист също. Не знам дали сте запознати, но офис асистентите и застрахователните агенти у нас не са кой знае колко добре платени в повечето случаи. Маникюристи, фризьори и казметици пък има на всяка крачка и е доста трудно да се докажеш и да си спечелиш редовни клиенти. Сервитьорствтото не ми се вижда сериозна професия и няма да го коментирам. Иначе като цяло има още доста места, където човек може да намери реализация за добри пари, дори и без диплома, стига наистина да го бива или стига да има връзки.
2
Не е посочен 22.10.2012|16:15
Интересни предложения, макар че според мен човек може да направи пари единствено от нещо, което наистина разбира, отдава му се и му е интересно, става въпрос за свободните професии.
1
Не е посочен 22.10.2012|15:13
Професиите,свързани с обслужващата сфера,винаги са били високоплатени
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay