Какво е парична дисморфия и защо я изпитваме?

Какво е парична дисморфия и защо я изпитваме?
Canva

Паричната дисморфия възниква всеки път, когато това, което виждате в банковата си сметка и начина, по който го възприемате, се различава от обективната реалност.

Страхът да проверявате банковата си сметка може да произтича от различни причини и обикновено е свързан с безпокойство или негативни емоции към финансовото състояние.

Ето някои възможни обяснения:

Страх от финансова отговорност

Ако сте имали трудности с управлението на парите в миналото или ако нямате добро разбиране за личните финанси, може да се страхувате да проверите баланса си, защото се притеснявате, че ще откриете, че сте надхвърлили бюджета си или че имате дългове. Това може да доведе до чувство на вина, срам или паника.

Тревожно разстройство

Някои хора може да изпитат повишено безпокойство, когато проверяват банковите си сметки, особено ако са склонни към генерализирано тревожно разстройство (GAD) или специфични фобии, свързани с пари или дълг. Този страх може да ги накара да избягват проверката на баланса си, което води до допълнително безпокойство.

Минали травми

Ако сте преживели финансови затруднения в миналото, като например загуба на работа, фалит или значителни дългове, може да свържете проверката на банковата си сметка с тези негативни преживявания. Това може да предизвика страх или безпокойство всеки път, когато трябва да проверите баланса си.

Липса на финансова грамотност

Ако нямате добри познания за личните финанси, може да се чувствате неудобно или уплашени да проверите банковата си сметка, защото не разбирате информацията или терминологията, която виждате. Това може да доведе до чувство на объркване или страх.

Перфекционизъм или нереалистични очаквания

Ако имате високи стандарти за себе си или очаквате винаги да бъдете финансово стабилни, може да се почувствате разочаровани или стресирани, когато проверявате банковата си сметка и видите, че не отговаряте на тези очаквания. Това може да доведе до страх или безпокойство.

За да преодолеете този страх, важно е да развиете здравословни финансови навици, да подобрите финансовата си грамотност и да потърсите професионална помощ, ако е необходимо. С течение на времето това ще ви помогне да се почувствате по-удобно и уверено при проверка на банковата си сметка.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay