Здравословните навици, които могат да се окажат вредни

Здравословните навици, които могат да се окажат вредни

Страхотно е, когато се опитваме да ограничим приема на рафинирана захар. Това може да се случи по различни начини, единият от които за мнозина, е преминаването към т.нар. диетични напитки. Да, това може и да намира своята логика в стремежа ни да свалим килограми по този начин, но скорошно проучване, проведено в Америка, показва, че редовният прием на напитки с подсладители увеличава тройно риска от инсулт или развитие на деменция.

Здравословните навици, които могат да се окажат вредни

Или по друг начин казано- Докладът на учените от Бостънския университет, разкрива, че напитките с подсладители носят повече рискове за здравето ни от своите събратя, съдържащи захар. А и логиката с диетата не е съвсем обоснована, тъй като предишни проучвания разкриха, че макар първоначално да помагат при свалянето на килограми, в последствие диетичните напитки карат тялото да търси захар и трупа килограми.

Здравословните навици, които могат да се окажат вредни

И ако това все още не ви е убедило, че диетичните напитки са по-скоро вредни- в списание Diabetes е публикувана статия, в която се разглеждат зрели хора, които ежедневно пият такива. Талията им нараства 5 пъти повече в рамките на 10 години в сравнение с техни връстници, които не употребяват такива напитки.

Хубвата новина е, че варианти винаги има. Ако сте пристрастени към подсладените газирани напирки, започнете да ги заменяте с газирана вода с резенче лимон или портокал за вкус.

Друг страхотен навик, който сме развили е приемът на витамини.

7 от 10 души, обаче, приемат витамините сутрин, без да си дават сметка, че определени храни и напитки, които също приемаме сутрин, могат да попречат на усвояването на витамините. Така например, горещата овесената каша може да намали усвояването на желязо от витамините, които сме изпили, 3 пъти. Полифенолите, които се съдържат в кафето и чая могат да попречат на усвояването на други ценни минерали като цинк, магнезии и калции.

7/10 души приемат витамините си сутрин

Тук решението, според нутрициологът Dr Sarah Brewer, е да приемаме витамините непосредствено след хранене, когато процесите в стомаха вече са активизирани и стомашната киселина ще помогне да ги обработим. Всъщност, дори само няколко хапки преди да изпием дозата винамини за деня, ще активизират тези процеси.

О, и приемайте витамините си само с вода. Трябва да изчакаме поне 2 часа преди да пием кафе, чай или други любими напитки.

Изчакайте поне 2 часа преди да пиете кафе

И нещо, което може би всеки знае, но е хубаво да си напомняме от време на време- не следвайте всевъзможните предписания как да се храним, без да се уверите, че са подходящи точно за вас.

Така например- може би сте чували съветите на специалисти в последните години, посветени на пълнозърнестите храни. Те са безспорно полезни, но ако предизвикват подуване на корема и образуване на газове, може би страдате от синдром на раздразнените черва и трябва да ги замените с подходящи за вас храни, които лесно да усвоява тялото ви.

Здравословните навици, които могат да се окажат вредни

Както при сляпото следване на хранителни съвети, така в постоянната защита от UV радиация може да прекалим. Не, не казвам да спрете да слагате слънцезащитен крем... а да не забравяте да си набавяте витамин Д. Съвсем скоро в "По стъпките на красотата" говориха за това, че понякога липсата му води до развитие на депресия.

Здравословните навици, които могат да се окажат вредни

Липсата на витамин D води до развитие на депресия

От една страна, учените вече 20 години вникват в зависимостта между излагането на слънце и рака на кожата, което бе последвано и от съвети да използваме кремове и лосиони със защитен фактор, за да се предпазим от увреждащата сила на UV лъчите.

От друга страна обаче, днес страдаме от изключителен недостиг на витамин D. Това се случва, защото телата ни разчитат в 90% на слънцето, за да си набавят този витамин, който е в основата на здравите кости и силната имунна сиистема. Все повече доказателства се трупат и в посока колко полезен е витамин Д за сърцето.

Какво да правим тогава? Кожният лекар Johanna Ward съветва да приемаме витамин Д като добавка за тялото ни.

Дали има още "здравословни" грешки, които допускаме? Според нутрициологът Rob Hobson, да. Една такава грешка е да решим да заменим добрата стара захар с мед, защото вярваме, че това е здравословният избор.

"Независимо, че е натурален подсладител, медът все пак съдържа 17 грама захар в една чаена лъжица, което е 2но повече от задравословната препоръка, която е 6гр на ден". Да, съгласни сме, че в меда има ценни минерали като желязо, но, както отбелязва Хобсън, трябва да изядем поне 123 лъжици мед, за да си набавим малко желязо.

Всичко, което казахме до тук важи и за другите разновидности сиропи- те са много по-концентрирани от захарта, така че прекаляването и с тях ще доведе до лоши резултати, сред които и трупането на излишни килограми. Така, че, приятели- не е толкова важно на кой подсладител ще се спрете, колкото какво количество употребявате.

Важен е не толкова вида подсладител, колкото количеството

И на последно място днес- като грешка, която допускаме, вярвайки, че правим добро на себе си, поставям моят любим сън.

Да, телата ни имат нужда от сън, за да се възстановят, но спането повече от 10 часа се оказва също толкова вредно, колкото недоспиването. Учените от Американската академия по съня разкриват, че рискът от развитие на заболяване на сърдечно-съдовата система, инсулт или диабет, е дори по-висок при тези, които прекаляват със съня.

Освен това, хора, накарани да останат в леглото 2 допълнителни часа на ден, страдат повече от болки в гърба, по-депресирани са и развиват възпалителни процеси. Според Professor Shawn Youngstedt всичко това се дължи на по-продължителния период неактивност.

2 допълнителни часа в леглото на ден водят до болки в гърба и то само след седмица

Средният и най-добър вариант сред всички проучвания, се оказва спането по 7 часа. Ако имате проблеми със заспиването- опитайте да си осигурите поне час без взиране в монитор или екран преди лягане. Това означава никакъв телевизор, никакъв лаптоп или телефон.

Повече по темата, както и още любопитни теми на wnesstv.com, както и във фейсбук страницата на WnessTv.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay