Подагра- как да се справим с болката при криза?

Подагра- как да се справим с болката при криза?

Повече от 8 милиона души страдат от повтарящи се епизоди на подути, горещи, червени и болезнени стави. Сред тях са много известни актьори, спортисти и писатели. Бенджамин Франклин пропуска много срещи по време на изготвянето на Декларацията за независимост именно заради подагра. 

Ще ви дадем няколко съвета за това как да се справите с болката по време на криза, ако имате подагра.

Какво е подагра?

Лесно е да се обясни- това е ставно възпаление, което се дължи на високи нива на пикочна киселина в кръвта. Болката, която човек изпитва е повече от мъчителна. Обикновено причината за отключване на това заболяване се крие в начина на живот. 

1. Отървете се от излишното тегло

Когато човек е с наднормено тегло, тялото му произвежда повече инсулин. Високите нива на инсулин забавят елиминирането на пикочната киселина, която причинява подагра. Също така едно проучване през 2015 г. доказва, че хората, които не са с наднормено тегло, но имат високи нива на висцерална мазнина, са по-склонни да развият подагра, отколкото хората, които имат по-малко мазнини в корема. Така че загубата на излишните килограми може да ви помогне да овладеете болката.

2. Проверете семейната си история

Подаграта е частично генетично заболяване, така че ако някой от вашето семейство го е имал, бъдете по-внимателни. За съжаление не можете да направите нищо, освен да следите здравето си внимателно. Също сте изложени на риск, ако:

сте мъж между 40 и 50 години;

приемате диуретични лекарства или циклоспорин;

имате здравословни проблеми като нелекувано високо кръвно налягане, диабет, метаболитен синдром или сърдечно-съдови заболявания.

3. Променете начина си на хранене

Подаграта исторически е позната като "болестта на царете" или "болестта на богатите". Това е така, защото морските дарове и червеното месо съдържат много пурини - група химикали, чийто страничен продукт е пикочна киселина. Намаляването на консумацията на алкохол, особено на бира и подсладени напитки ще ви помогне да намалите кризите.

Храни, които да консумирате, за да овладеете болката:

Поради своите антиоксидантни свойства, черешите могат да понижат нивото на пикочната киселина в кръвта. Едно проучване показва, че яденето на череши или приемането на екстракт от череша 2 дни преди пристъпа на подагра намалява риска това да се случи с 35%.

Вода. Пиенето на достатъчно вода ще ви помогне да останете хидратирани и ще помогне да се изчисти пикочната киселина от организма ви. 

Друго изследване доказва, че джинджифилът, който е добре известен със своите противовъзпалителни качества, може да помогне значително. Можете или да го консумирате през устата или да направите паста от него и да го прилагате локално върху засегнатите области.

Куркумата е друга супер храна, която има много ползи за здравето и може да помогне за борбата с възпалението. Също така има аналгетични свойства. Друго изследване също така доказва, че куркуминът - активната съставка на куркумата, може да понижи нивата на пикочната киселина в организма.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

15 5
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay