10 навика за пазаруване на хранителни стоки от професионални готвачи

10 навика за пазаруване на хранителни стоки от професионални готвачи
Pexels

Пазаруването на хранителни стоки понякога може да изглежда досадно, но с мисленето на готвача тази задача може да бъде много по-ефективна и дори забавна!

Ще ви представим съвети за планиране, бюджетиране, пълнене на количките и просто подобряване на обикновеното пазаруване на хранителни стоки, от професионални готвачи. Няколко промени в рутината ви може да направят пазаруването по-приятно, а вашия хладилник, фризер и килер по-ефективни.

Ето няколко лесни навика за пазаруване на хранителни стоки, които можете да добавите към обичайната си рутина:

Купувайте сезонни продукти

Може да видите праскови през септември например, но често те са отгледани през юли или август и след това са охладени и съхранявани няколко месеца. Сезонните зеленчуци означават местни зеленчуци – продукти, които не са пътували толкова много. Сезонните зеленчуци ще бъдат по-сладки и хрупкави, защото са отгледани по-скоро и по-близо до дома. Освен това са много по-полезни и на много по-достъпни цени. 

Посещавайте фермерски пазари

Пазаруването на фермерски пазар е цялостно изживяване- освен че си набавяте необходимите продукти, можете да се запознаете с местни продавачи. Разликата в качеството на продуктите от супермаркета и тези от фермерския пазар е очевидна, а свежите продукти трансформират цялото кулинарно изживяване.

Поддържайте килера си свеж

Купуването на едро е добра идея, но пазаруването на по-малки количества е по-ефективно. Поддържайте основа от консерви, сухи храни и подправки, но не прекалявайте. Въпреки че става дума за трайни продукти, не е добре да се презапасявате. 

Планирайте предварително 

Когато пазарувате за седмицата, помислете колко дни ще се храните навън или ще поръчвате готова храна. По този начин ще намалите остатъците, което е изключително важно. След като сметнете за колко дни ще трябва да приготвите храна, ще можете да си направите списък и да купите само нещата, които са ви наистина необходими. 

Бъдете гъвкави с вашата количка

Не е задължително да се придържате към съставения от вас списък, в разумни граници. Понякога можете да вземете продукти, които просто са на промоция или пък изглеждат добре. 

Организирайте списъка си за пазаруване по групи храни

Започнете, като помислите за всички ястия, които приготвяте през седмицата. По същество създавате своеобразно циклично меню. След това организирайте списъка си по  групи, като сушени продукти, продукти за фризера, месо, морски дарове, птици и млечни продукти. Винаги мислете за сезона и купувайте местни продукти, когато е възможно.

Яжте, преди да пазарувате

Яжте, преди да тръгнете на пазар. Когато сте гладни, всичко изглежда добре и ще се окажете с всякакви продукти в количката си, които никога не сте имали намерение да купувате. И стойте далеч от хранителните магазини през уикендите. 

Предизвиквайте себе си да разширите границите си

Когато пазарувате хранителни стоки, винаги купувайте нещо, което никога преди не сте опитвали или с което сте готвили. Това е чудесен начин да разширите набора си от умения в кухнята или дори да намерите новата си любима храна. 

Зареждайте фризера

Не е нужно да прекалявате, но е добре да купите някои неща за фризера. Така ще имате храна за спешни случаи, тоест когато няма нищо друго за хапване. 

Пазарувайте хранителни продукти онлайн

Понякога най-доброто пазаруване се прави от комфорта на собствения ви дом. Можете да поръчате невероятно висококачествени храни онлайн. При този тип пазаруване ще избегнете купуването на ненужни стоки, а торбите ще бъдат донесени до вратата ви. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay