14 приложения на старите кафени зърна

14 приложения на старите кафени зърна

Ако обичате да пиете кафе вкъщи, вероятно имате доста стари кафени зърна вкъщи. Най-добре е да им измислите приложение, за да не ги изхвърляте. Ето няколко неща, които можете да направите с използваните кафени зърна. 

1. Сапун

Тъй като кафето е добър ароматизатор, може да го добавите в сапуна, особено ако сте любител на аромата. 

2. Скраб

Смесете мед с кафени зърна, за да създадете скраб, която можете да използвате за лицето или тялото си, за да запазите кожата си гладка и мека. Или опитайте околоочен серум с кафе. Той може да помогне при подпухналост и тъмни кръгове под очите.

3. Маска за коса

Разтрийте кафето в косата си, преди да я измиете. Оставете го за известно време, преди да ги измиете, а косата ви ще бъде блестяща. Избягвайте използването на тази маска при светло боядисана коса. 

4. Тор

Добавете кафето в почвата и то ще действа като тор. Можете също така да смесите топла вода със земята, след което да използвате сместа като спрей за торене за някои от вашите домашни растения. Кафените зърна са много богати на хранителни вещества.

5. Ароматизатор

Поставете кафето в купа и го поставете в стая в дома ви или в хладилника, когато има миризма, от която искате да се отървете. Можете дори да разтривате ръцете си с кафени зърна, за да се отървете от всякаква миризма на кожата си, или можете да изхвърлите някои в боклука, за да минимизирате миризмата на боклука.

6. Боядисване на мебели

Смесете кафето с топла вода и разтрийте сместа над драскотините на дървените мебели. След това изтрийте сместа, след като я оставите да поседи известно време. Кафявото кафе ще помогне да се покрият драскотините. 

7. За почистване

Използвайте кафето, за да почистите неща като вашите саксии и тигани, когато са изключително замърсени. Почистете повърхността със зърната и се уверете, че всичко, което почиствате, няма да бъде оцветено от кафето.

8. Здравословни моркови

Смесете кафето със семена от моркови преди да ги засадите и това ще улесни сеитбата. То също така ще отблъсне коренови червеи, насекоми и други вредители.

9. Отблъсква вредителите

Поръсете кафе на местата, където не искате вредители. Силната миризма на кафето отблъсква животните и вредителите. Това е добър начин да задържите котката си далеч от градината!

10. Свещи

Можете да си направите ароматна свещ с помощта на кафе

11. Кафява боя

Можете да вземете стари кафени зърна и да ги превърнете в естествена боя за великденски яйца, плат или хартия. 

12. Против прах

Когато почиствате пепелта от камината, поръсете с мокри кафени зърна, за да предотвратите разпръсването на пепелта.

13. Против целулит 

Някои експерти казват, че кафето може да се бори с целулита. Не е доказано, но нищо не пречи да опитате.

14. Помощ за тестване на парфюми

Помиришете кафени зърна, за да изчистите носа си след миризма на парфюм, така че миризмите няма да се слеят заедно и да ви объркат.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay