6 неща, които се случиха, когато ядох цвекло 2 седмици

Ето какво се случва

6 неща, които се случиха, когато ядох цвекло 2 седмици

Цвеклото е много ценен зеленчук, особено за спортистите. Започнах да тичам и исках да разбера защо е така и дали този зеленчук наистина ще направи чудеса.

Изследванията през последните години са убедителни. Основното предположение е, че цвеклото е отличен източник на нитрати, които намаляват кръвното налягане. Проучване от 2013 г. на Анди Джоунс, професор по приложна физиология в Университета в Ексетър и специалист по цвекло и производителност показва, че количеството кислород, което трябва да поддържате, намалява след консумацията на сок от цвекло. С други думи, по-малко енергия се използва, за да се движите със същото темпо.

Според изследването, проведено с велосипедисти, спортистите били тествани около 2,5 часа след поемането на сок от цвекло. Най-високата доза сок (четири дози), която е била в концентрирани 70 милилитрови шотове, дава най-добри резултати - 3% намаление на консумацията на кислород.

Доказателствата, че спортът има силен ефект върху способностите за по-дълги тренировки, са достатъчно много.

Не мисля, че има съмнение, че нитратът има физиологични ефекти ", казва той. "Доказателствата за хранителния нитрат, понижаващ кръвното налягане и следователно потенциално оказвайки положително въздействие върху здравето на сърцето, са наистина стабилни.

По-ново проучване от 2016 г., ръководено от Lex Verdijk в Маастрихтския университет в Холандия, бе проведено с футболисти. Играчите, които пиеха два концентрирани шота на цвекло на ден, средно, покриваха с 3.4% по-голямо разстояние в поредица от спринтове. Сърдечната им честота също е по-ниска.

Резултатите от изследванията са категорични: цвеклото е полезно за нас. А това, че ни помага да тичаме повече е бонус.

Ето какво преживях през 14-те дни консумация на цвекло:

1. Да, посещенията в тоалетната могат да бъдат алармиращи

След продължителна консумация на цвекло, човек разбира, че урината и фекалиите стават червени и това е нормално, не е нужно да ходите в спешното.
Пигментът, наречен бетанин, превръща урината и изпражненията в необичаен нюанс за повечето хора и може да продължи 48 часа в зависимост от това колко цвекло се консумира. Интересното е обаче, че открих, че не винаги е така. Зависи от това как подготвите цвеклото и колко ядете. Голяма купа от супа от цвекло има по-голямо такъв ефект, отколкото купа от нарязано цвекло за салата. Така или иначе няма причина за паника. Бонус: Все още получавате всички страхотни хранителни вещества като витамин С, фолиева киселина и калий.

2. Чувствах се сита, въпреки че понякога цвеклото причинява подуване

Една чаша, която използвах като една мярка, съдържа 3,8 грама фибри (около 14% от препоръчителната дневна доза), според USDA. Повечето дни комбинирах тази порция с други зеленчуци или плодове. Това беше бонус, макар че в някои дни ми идваше в повече. Бях подута и това беше неприятно, особено докато бягах. Подуването изчезна след първите няколко дни, въпреки че факторът на пълнотата остана. Една доза сутрин беше достатъчна, за да ме захрани до обяд.

3. Не мога да понасям прахообразната напитка от цвекло

Имах достъп до разнообразие от различни продукти от цвекло, продавани на спортистите, затова се развихрих. Един ден опитах една прахообразна версия, която трябваше да бъде смесена с вода и консумирана 30 до 60 минути преди тренировка. Не беше добре. Това почти ме накара да повърна, всъщност. Така че, за последен път опитах микс. Вкусът му беше като сироп за кашлица с аромат на цвекло.

Тогава опитах течна "добавка за производство на цвекло", което е като концентрат от сок от цвекло, еквивалентен на три броя цвекло. Това имаше много по-добър вкус и по-лесно се консумираше. Този вариант определно е по-добър от прахообразното цвекло, но истината е, че най-дорбият вариант е да консумирате сурово, прясно цвекло.

4. Приготвянето на цвекло е по-лесно, отколкото мислех

Аз обичам да готвя, но приготвянето на цвекло ми се струваше изключително трудно. Оказа се, че греша. Най-лесният начин да приготвите цвекло е да го изпечете в началото на седмицата и да го поставите в хладилника. Всичко, което трябва да направите, е да загреете фурната, да поставите хартия за печене, да сложите алуминиево фолио и да печете 60 минути.

При беленето му, ръцете ви ще станат ярко червени, но после лесно ще ги измиете. Когато вече имате готово цвекло е много по-лесно да го приготвите бързо на салата или някакво ястие.

5. Станах креативна. Коктейл от цвекло? Защо не?!

Това, че изключих сладкото от менюто си, не означаваше край на вкусните и забавни неща. Започнах да импровизирам и да приготвям най-различни неща от цвекло. Десерти, напитки, дори коктейли. Всичко вървеше добре, докато не дойде петък вечер и прекарах забавна вечер с приятелките си. За щастие, успях да измисля начин ка да включа цвеклото и в тази ситуация. Приготвих страхотен коктейл, съдържащ пюре от цвекло, джин, сироп от джинджифил и пресен лимон.

6. Първите 2 седмици от тренировките бяха по-добри, отколкото предполагах

Тренировките ми вървяха повече от добре. Не знам дали беше от цвеклото и дали е единствената причина, но определено беше много по-добре. След една година хващане на всеки грип, станах по-здрава и по-силна, благодарение на един единствен зеленчук.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay