7 признака, че консумирате прекалено много сол

7 признака, че консумирате прекалено много сол

Според най-новите препоръки за хранене се препоръчва да се консумират 2300 милиграма натрий (1 ч. л.) на ден. Изчислено е обаче, че средната дневна консумация е по-близка до 3,400 милиграма натрий (около 1 - 1/3 ч.л.). Прекомерният прием на сол може да причини хипер анурия и да доведе до сериозни здравословни проблеми. 

Ето кои са признаците, че ядете прекалено много сол:

1. Подуване

Ако  усещате пръстените прекалено стегнати, краката ви са подути и очите ви са подпухнали сутрин, вероятно консумирате прекалено много сол. Това подуване се появява в резултат на задържането на допълнително вода, поради консумирането на твърде много сол. 

2. Прекомерна жажда

Натрият, намиращ се в солта, помага да се балансира течността в тялото ви. Когато ядете твърде много сол, тялото ви се нуждае от повече течности, за да изчистите системата, така че мускулите и другите органи да функционират правилно. Това е начинът на тялото ви да коригира съотношението на натрий и вода и питейната вода е най-добрият начин да балансирате нещата.

Не забравяйте, че пиенето на вода е много важно и ако не го правите, можете да се дехидратирате.

3. Промени в урината

Натрупването на натрий в тялото ви предизвиква сериозни промени в уринирането, които могат да се появят поради две причини:

Консумирането на много сол кара бъбреците ви да работят извънредно, за да я отстранят от тялото. Това може да доведе до бъбречно заболяване, което обикновено прави уринирането по-често, а урината изглежда прозрачна.

Ако имате твърде много натрий в тялото си, това може да се дължи на загуба на течности, което често води до дехидратация. Когато има значителна загуба на вода в тялото, урината намалява и става тъмножълта.

4. Болка в костите

Приемът на сол може да бъде голяма пречка за здравия скелет. Когато ядете прекалено много сол, бъбреците ви не могат да я изхвърлят напълно и това значително увеличава загубата на калций. Хроничният дефицит на калций може да доведе до слаби кости, проблеми със зъбите и дори да предизвика развитие на остеопороза.

5. Мускулни крампи

Поддържането на правилното равновесие на натрий и калий е от решаващо значение за здравето ви, тъй като тези химически елементи са отговорни за свиването на мускулите. Ако разстроите равновесието си чрез консумация на твърде много сол, може да имате спазми или стягане и болка в мускулите.

6. Главоболие

Излишната консумация на натрий увеличава обема на кръвта ви, така че тя заема повече място в кръвоносните съдове. Това разширяване на кръвоносните съдове води до високо кръвно налягане (хипертония) и в резултат на това може да предизвика силни главоболия.

7. Когнитивни проблеми

Хипертонията, причинена от високия прием на сол, може да увреди артериите, водещи до мозъка ви. Това би могло да повлияе на способността ви да мислите ясно и да ви затруднява да се концентрирате върху ежедневните си задачи.

Освен това, постоянното обезводняване може да доведе до лоша памет, усещане за умора и бавно реагиране.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay