Кой е най-добрият начин за съхранение на яйца в хладилник?

Кой е най-добрият начин за съхранение на яйца в хладилник?
Pexels

За много от нас е втора природа да съхраняваме яйцата си в пластмасовия държач, който се намира във вратите на хладилника. Защо иначе биха добавили тази изящна малка функция?

Въпреки това, съхраняването на вашите яйца във вратата на хладилника далеч не е най-добрият начин да ги запазите свежи, независимо колко удобни са.

Оказва се, че най-доброто място за яйцата е да ги оставите в купения от магазина контейнер и да ги държите на средния рафт на хладилника.

Така че, ако вие, както много други, сте съхранявали яйцата си погрешно, научаването на тези пет съвета може да ви помогне да коригирате грешките си при съхранение на яйца и да подобрите коефициента си на интелигентност за безопасност на храните.

1. Не изхвърляйте закупената от магазина кутия за яйцата.

Без значение колко харесвате тези очарователни кутии за яйца или искате да използвате пластмасовата поставка във вашия хладилник, най-добрият вариант е да държите яйцата си в стиропор или картонен контейнер, в който сте ги закупили. Тези материали вършат по-добра работа за омекотяване на вашите яйца, за да предотвратят счупване. Освен това датата "най-добър до" също е ясно маркирана.

2. Съхранявайте яйцата през цялото време в затворена картонена кутия.

Наред с други критерии, за да може едно яйце да отговаря на изискванията за безопасност, законът изисква черупките на яйцата да бъдат дезинфекцирани, преди да бъдат опаковани и продадени. В резултат на това този процес лишава черупките на яйцата от техните естествени защитни масла - което прави хилядите малки пори на черупките по-лесно пропускливи за силни миризми, които може да се крият в хладилника ви. Ето защо съхраняването на вашите яйца в тяхната оригинална, затворена картонена кутия ще ви помогне да ги предпазите от абсорбиране на всякакви странни миризми на храна, които може да циркулират.

3. Не съхранявайте яйца във вратата на хладилника.

Независимо колко удобна изглежда вратата на хладилника, яйцата се съхраняват най-добре в основната част на хладилника на средния рафт, в идеалния случай към гърба. Причината е, че температурата на вашия хладилник остава най-ниската и постоянна в тази област, за разлика от вратата на хладилника, която е податлива на температурни колебания поради редовно отваряне. Освен това, тъй като яйцата трябва да се съхраняват при по-ниска температура, тези колебания могат да представляват риск за безопасността на храните.

4. Дръжте яйцата обърнати надолу в картонената кутия.

Обичайно е да считаме заострената страна на яйцето за горна, а по-голямата, по-заоблена страна за долна. Въпреки това, следващия път, когато купувате кашон с яйца, вижте как са ориентирани – трябва да са с кръгла страна нагоре и със заострена страна надолу. Това е така, защото в заоблената страна на всяко яйце има естествен въздушен мехур, който помага да се запази жълтъкът по-центриран в яйцето и на свой ред ще помогне на вашите яйца да останат свежи по-дълго.

5. Не връщайте използваните яйчени черупки в кутията и не използвайте повторно кутиите.

Тъй като яйчените черупки са толкова порести, бактериите, които се образуват върху използваните яйчени черупки, могат лесно да замърсят останалата част от вашите яйца, което ги прави опасни за консумация - така че никога не връщайте използваните яйца в картонена кутия, ако не планирате да ги изхвърлите веднага. Никога не трябва да използвате повторно стара картонена кутия за яйца поради същата причина.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay