Ново проучване показва, че предварителното измиване на ориза не намалява лепкавостта

Ново проучване показва, че предварителното измиване на ориза не намалява лепкавостта
unsplash

Ако готвите ориз редовно, тогава вероятно са ви казали да го измивате предварително. Въпреки че това е добра практика за изплакване на потенциалния прах и останалата обвивка, някои кулинарни експерти също препоръчват измиване, за да се намали твърдостта или лепкавостта на вашия ориз. Е, според ново проучване предварителното измиване на зрънцата не влияе на резултата.

Експериментът е проведен с три разновидности на ориз: лепкав ориз, среднозърнест ориз и жасминов ориз. Всички видове са били подложени на едни и същи условия на предварително измиване, преди да бъдат сготвени. Докато изплакването на суровия ориз отстранява свободното нишесте от процеса на смилане, изследователите откриват, че това не засяга вътрешната структура на оризовите зърна. В резултат на това приготвеният ориз показва същите свойства на лепкавост, независимо дали е бил предварително измит или не. Това е така, защото лепкавостта се приписва на нишесте, наречено амилопектин, което се извлича от ориза по време на процеса на готвене. В резултат на това изследователите установиха, че лепкавите качества се дължат на въпросния сорт ориз. В случая на този експеримент било установено, че лепкавият ориз е най-лепкав.

Въпреки че това проучване предполага, че предварителното измиване няма отношение към текстурата на сварения ориз, това не означава, че е безполезна практика. В допълнение към почистването на оризовите зърна от остатъчни люспи, камъни и дори насекоми, изплакването може също да намали микропластмасата с 40%. Не само това, но в зависимост от това къде се отглежда оризът, той може да съдържа и високи нива на арсен. Предварителното измиване ще ви помогне да намалите риска от излагане на тези фактори. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay