Няколко храни, в които не подозирате, че има глутен

Той се крие на неочаквани места

Няколко храни, в които не подозирате, че има глутен

Ако видите бекон с етикет "без глутен" не бързайте да вярвате. Манията с глутена води до някои много безумни твърдения и етикети "без глутен" навсякъде... истината е, че хората са свръхчувствителни към протеина, който се съдържа в зърнените храни, включително пшеница, ръж, ечемик и повечето въглехидрати. Глутенът обаче може да се появи и на някои много изненадващи места.

Глутенът често се добавя към много продукти от месо и белтъчини. Ако имате непоносимост към глутен, трябва внимателно да четете етикетите и да внимавате за следните съставки: пшенично нишесте, хидролизиран растителен протеин, модифицирано нишесте. Ето няколко храни, в които не подозирате, че има глутен:

Бонбони, дъвки и някои шоколади

Задоволявайте нуждите си за сладко по друг начин. Много от производителите на дъвки използват брашно, за да предотвратят залепването на продукта към опаковката. Някои шоколади също съдържат глутен, използван за сгъстител.

Картофен чипс

Самият чипс не е проблем, но вкусовете като барбекю и заквасена сметана често се правят от пшенично нишесте. Ако имате съмнения, по-добре не рискувайте.

Колбаси

Много марки използват пшенични пълнители, затова проверявайте етикетите внимателно и избягвайте вкусове като барбекю или мед, които са смеси, които могат да идват от пшенично нишесте.

Соев сос

За съжаление на феновете на соевия сос - тази солена азиатска подправка съдържа пшеница.

Месни заместители

Едно от основните свойства на глутена е лепилоподобната му способност. Затова се използва в много изкуствени месни заместители.

Кисели краставички

Ако съдържат оцет от малц, откажете се от тях. Малцът се прави от ечемик. Затова проверявайте всеки маринован продукт. Избирайте краставичките, които са направени с бял оцет, който е без глутен.

Горчица

Подобно на киселите краставички, някои марки горчица могат да съдържат малцов оцет. Също така не е изключено производителите да добавят пшенично брашно. Сухата горчица обикновено е безопасна.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay