Перфектното тесто за пица

За приготвянето на истинска италианска пица и невероятното й тесто няма една рецепта. Но ние знаем най-добрата!

Перфектното тесто за пица

Свикнали сме да свързваме пицата с вкуснотиите, които слагаме върху нея – като започнем от шунката и завършим със сочните доматки. Често обаче забравяме, че основата на пицата е не по-малко важна за успеха на крайния кулинарен продукт.

По думите на италианския майстор-готвач Маурицио Ферери, с когото се срещнаха колегите от Kulinar.bg, за приготвянето на истинска италианска пица и невероятното й тесто няма една рецепта. Всеки готвач твърди, че притежава оригиналната рецепта и в крайна сметка "оригиналите" са над 1000 на брой. За да няма готварски сблъсъци в италианските ресторанти, Европейската комисия е приела една основна оригинална рецепта за пица.

Според нея за направата на перфектното тесто са ви необходими:

1 кг брашно
3 гр мая
20 гр захар
50 гр зехтин Extra Virgin
30 гр сол

Брашното трябва задължително да е пресято, за да се обогати с кислород, а той от своя страна да помогне за набухването. Самото брашно има различни видове, затова професионалните готвачи гледат една стойност, наречена "мощ на брашното". Тя подсказва колко вода съдържа брашното и каква е възможността за изпаряването й.

Това е много важно, защото, ако в целия процес не е проверено какво е съдържанието на вода, е възможно тестото да не узрее добре. С това явление е свързано и усещането за тежест в стомаха след яденето на пица. То се дължи на факта, че тестото е набухнало, но не е узряло и това пречи на храносмилането.

Солта се оказва много специална съставка, тъй като от момента, в който ще я добавите, зависи успехът на цялата пица. Според италианския готвач, солта трябва да се сложи последна, защото е хигроскопична. От своя страна, маята съдържа 80-85% вода, а солта може да я неутрализира. По този начин се прекъсва процесът на набухване.

Количеството вода пък трябва да е равно на 50% от брашното, т.е на 1 кг брашно, са ни нужни около 450 мл вода. Тя трябва да е топла, но не гореща, за да не убие ефекта на маята.

Перфектното тесто за пица

Начин на приготвяне
Сложете в подходящ съд половината вода, цялата мая, захарта и зехтина. Към тази смес добавете брашното, а за финал - солта и останалата част от водата.

След като всичко бъде замесено, тестото трябва да се обработи. Месенето трябва да представлява внимателно приплъзване с длан, а не с точилка.

След като приключите с тази процедура, вземете тестото и го завийте с влажна кърпа, за да избегнете получаването на коричка. Изчакайте 20 минути и след изтичането им, направете малки топки, които поставете в херметически съд за допълнително набухване.

Ако е съхранявано добре, тестото може да се използва в следващите 6 часа. Същото тесто може да се използва за приготвянето на хляб. Разликата е, че не се правят топки за пица, а се придават формата и теглото, нужни за направата на насъщния.

Още практични съвети и страхотни рецепти можете да откриете в Kulinar.bg

60 22
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



8
Не е посочен 15.11.2012|14:11
Тестото е най-важното,а комбинацията може да бъде от всичко което има налично в хладилника!
7
Не е посочен 14.11.2012|19:04
Рецептата е същата като моята,като вместо зехтин аз прибавям олио.
6
Не е посочен 14.11.2012|16:16
и аз мислч това да направя!Дано само да ми се получи,че много обичам пица!
5
Не е посочен 14.11.2012|16:14
Тестото е важно, приятели, ама по-важно е какво ще има на пицата и каква точно комбинация ще се направи. Аз поне съм на това мнение! Ааа, и тестото трябва да е прясно.
4
Не е посочен 14.11.2012|10:52
Бързо, лесно, вкусно!Ще го прабвам задължително през почивните дни!
3
Не е посочен 14.11.2012|07:50
Този тип тесто за пица на мен повече ми харесва, става някак по-пухкаво и неутрално от това, което се прави с яйца и мляко по нашенски.
2
Не е посочен 13.11.2012|17:21
Непременно ще пробвам и това тесто, тъй като обожавам пица и то дамашна.
1
Не е посочен 13.11.2012|14:53
Точно си мислих да си направя пица тези дни и на какво попадам - идеалната рецепта за тестото. Много полезно. Аз вече си мислих да пробвам с готово тесто, поне няма да се притеснявам, че ще объркам нещо, но сега ще заложа на домашното производство. После ще пиша как се е получило.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay