Подходящ ли е медът за вегани?

Вероятно всички се чудите

Подходящ ли е медът за вегани?

Веганството е начин на живот, при който човек живее без да участва в експлоатацията на животни. Веганите се хранят изцяло с растителни продукти и не консумират нищо, което пряко или косвено е получено от животно. Веганите отказват да ядат дори мляко и яйца. От тук идва въпросът "Веганите могат ли да ядат мед?". Много хора не могат да отговорят на този въпрос, затова е време да разберем как стоят нещата с този естествен подсладител.

Технически медът не е веган, но има някои вегани, които го ядат и това е напълно нормално. Общият консенсус е, че медът идва от пчелите, които са част от животинското царство и начинът, по който се събира мед от пчелите не е нито естествен, нито мил. Философията на веганизма е- никакви животински продукти- така че, не, медът не е храна за вегани.

Въпреки че пчелите естествено правят мед, медът, който ядем, не се прави по естествен начин. Пчелите са изкуствено оплождани, за да се размножават и да произвеждат повече мед. Медът, който се продава в търговската мрежа, е направен от заловени пчели, които живеят във фалшиви условия и целият процес е много подобен на отглеждането на пилета и прасета. Може би не знаете това, но много пчели са засегнати и убити в процеса на производството на мед и когато фермерите взимат меда от кошера, те го заместват със захарен заместител, което е изключително лошо за здравето на пчелите. Не забравяйте, че за разлика от хората, пчелите се нуждаят от мед, за да оцелеят. Когато не получават хранителните вещества от меда, те се разболяват и умират.

За да съберат готовия мед, пчеларите запълват цялата област около кошера с пушек, което убеждава пчелите, че има горски пожар. Те веднага се евакуират, което позволява на пчеларя да събере меда от кошера. Това причинява стрес на пчелните колонии. Освен това, през зимата, когато пчелите не произвеждат мед ( те прекарват останалата част от годината, като правят мед, за да имат за зимата), много прозводители убиват всички пчели, защото е по-ефективно от гледна точка на разходи.

Изводът е, че медът не е веганска храна. За щастие има различни алтернативи, като кленов сироп, сироп от аваге, меласа, сироп от кафяв ориз.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 4
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay