Правилният начин за съхранение на ябълки

Правилният начин за съхранение на ябълки
unsplash

Не тъжете, че се сбогуваме с летните забавления, защото това означава, че сезонът на ябълките е тук! Ябълките са налични през цялата година, но най-доброто време да им се насладите е през есента - септември и октомври - и знанието как да съхранявате ябълките правилно може да ви помогне да удължите сезона на ябълките възможно най-дълго.

Представяме ви съвети за съхранение на цели и нарязани ябълки и най-добрия начин за замразяването им, така че да можете да се наслаждавате на този типичен есенен плод през целия сезон, а и след това:

Как да съхранявате цели ябълки?

Купа с цели ябълки е страхотен декор за кухненския плот, но те ще издържат само между една и две седмици, в зависимост от сорта и стайната температура. За максимална свежест пазете купата от пряка слънчева светлина.

Ако разполагате с по-голямо количество ябълки, добре е да ги съхранявате в чекмеджето на долния рафт на хладилника, където ще издържат от 2 седмици до няколко месеца, но наистина зависи от сорта.

Когато съхранявате в хладилника или където и да е другаде, внимавайте да не съхранявате ябълки до други плодове и зеленчуци, защото ябълките съдържат етиленов газ, който кара другите продукти да узряват по-бързо. Освен това ябълките са порести и абсорбират аромати, така че съхраняването на ябълки в близост до лука, например, не е препоръчително.

Как да съхранявате нарязани ябълки?

Нарязаните ябълки са вкусна и здравословна закуска, но не траят толкова дълго, колкото целия плод. За да извлечете максимума от своите резени ябълка, съхранявайте ги в затваряща се торбичка или херметически затворен контейнер за съхранение на храна в хладилника. Можете да ги поставите в кутията за обяд на вашето дете и те ще издържат цял ден.

За да предпазите резенчетата ябълка да покафенеят по-рано, поръсете ги с малко лимонов сок, преди да ги поставите в съд в хладилника. И не се притеснявайте, че вашите ябълки ще придобият лимонов вкус: лимоновият сок добавя само фина тръпчивост, която едва се забелязва.

Сок от лимон или портокал, излят върху резените ябълка, помага за предотвратяване на окисляването. Този съвет е чудесен за запазване на свежия вид на ябълките в салатите.

Можете ли да замразявате ябълки?

Да, със сигурност можете да съхранявате ябълки във фризера, но е важно да се отбележи, че замразяването ги кара да губят своята хрупкавост. Замразяването влошава клетъчната структура на ябълките, подобно на други плодове. Въпреки това замразените ябълки са идеални за използване в пайове, тарти, ябълково пюре и други.

Първо ги нарежете на филийки и след това да ги разпределете върху тава за печене. След това сложете замразените филийки в найлонов плик и обратно във фризера. С тази техника можете да направите торбичките плоски и да ги подреждате, за да заемат по-малко място, а и няма да завършите с кръгла купчина резени ябълка, замразени заедно.

Когато правите сладкиши със замразени ябълки, не е необходимо да ги размразявате първо. Просто поставете замразените филийки в кора за пай с останалата част от пълнежа, покрийте с тесто и изпечете. Просто не забравяйте да следите пая си, тъй като използването на замразен пълнеж вероятно означава, че трябва да добавите около 20 минути към общото време за печене.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay