Учените предупреждават, че храните, съдържащи нишесте, като хляб и картофи, трябва да бъдат приготвяни до златисто, а не до черно, за да се намали примът на потенциално вредни вещества, които причиняват рак.
Химическият акриламид се получава, когато храните, съдържащи нишесте, се пекат или пържат на висока температура прекалено дълго време. При изследвания е доказано, че е токсичен за хората.
Въпреки че още не е доказано дали това може да причини рак, експертите съветват внимателно да следвате инструкциите за готвене и да не препичате храната.
Друго нещо, което трябва да избягвате, е да държите картофите в хладилника, тъй като нивата на захарта в зеленчуците се покачва при ниски температури. Това пък увеличава производството на акриламид по време на готвене.
Естественото химично вещество, образувано при реакцията на аминокиселини и захари, се намира в храни, съдържащи скорбяла, приготвени на 120 градуса. Такива храни са хляб, чипс, зърнени закуски, сладкиши, бисквити и кафе.
Не е установено точно какво количество акриламид е вредно за хората, но се старайте да приготвяте храните до златисто и съхранявайте картофите на тъмно място, над 6 градуса.
Хранете се разнообразно и балансирано, за да намалите риска от рак.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 | 0 |