Тези храни нямат място в чинията за закуска

Бекон с яйца, банички, палачинки - популярни са, но дали са най-добрите хрумвания за началото на деня?

Тези храни нямат място в чинията за закуска

"Закуската изяж сам, обяда сподели с приятел, а вечерята дай на врага си!"

Всички сме чували известната поговорка, но мнозина от нас правят точно обратното. Сутрин не слагат в устата си нищо, освен пастата за зъби и кафето. 

Това е вредно за организма. Но трябва да отбележим, че и обратното не е полезно - да се тъпчем с какво ли не в началото на деня. Хубаво е да хапнем обилно, но и здравословно едновременно с това. А се оказва, че някои от основните компоненти на т.нар. "континентална и английска закуска" всъщност съвсем не са за предпочитане.

Тези храни не са полезни, а ако напълним стомаха си с тях сутрин, ще предопределим тонуса си до края на деня. В дългосрочен план, въздържането от тях може да ни помогне да се предпазим от някои сериозни заболявания, като рак и диабет например.

1. Бекон, шунка и наденички  
Бекон с яйца ли? Не. Специалистите препоръчват да се откажем завинаги от традиционната представа за пълноценна английска закуска. Сред резултатите от официално изследване върху нещата, които можем да правим, за да намалим риска от рак, на първо място е избягването на нитратите. А в обработеното месо има изобилие от тях.

2. Захаросани зърнени закуски 
По дефиниция зърнените закуски са чудесна идея за започване на деня, но все пак си имайте едно наум. Някои от тях са пълни с въглехидрати и захар. След като ги изядете, нивото на кръвната ви захар рязко се покачва, а после също толкова рязко спада. Нали не искаме енергията ни да се срине още от сутринта?! За да не се получава така, трябва да се избират зърнени закуски с по-високо съдържание на фибри и протеини. За още повече енергия добавете стрито ленено семе или орехи.

3. Палачинки с вреден сироп 
Не се притеснявайте - нямаме никакво намерение да ви забраним семейните палачинки в неделя сутрин! Спазвайте вкусната традиция, просто внимавайте за съдържанието на искуствени подсладители в избраните сладка, конфитюри или сиропи, с които ще пълните палачинките.

Тези храни нямат място в чинията за закуска4. Пастички, банички, понички  
Сигурни сме, че ви се ядат, но може би е по-добре да се отказвате от тях възможно най-често. Повечето съдържат бяло брашно, с което не е добре да прекаляваме. Но още по-лошо е наличието на много захар, а тя е най-тясно свързана с евентуалната поява на проблеми с кръваната захар, затлъстяване, диабет, дори рак. 

5. Сандвичи за микровълнова 
Това също не е добра идея, тъй като обикновено се пакетират с консерванти и натрий. Но пък няма да закъснеете много за работа, ако отделите 5-10 минути, за да си приготвите сами желаните запечени сандвичи с пълнозърнест хляб.

6. Вкусни млекца 
Да, на вкус са чудесни, но нали ви е ясно, че този вкус не е натурален? За постигането му са използвани какви ли не изкуствени подсладители и химикали. Препоръчваме ви нискомаслено кисело мляко, към което да си добавите свежи плодове.

7. Мъфини 
За тях е най-добре да забравите по принцип. Никак не са полезни, наистина. И ако все пак държите да си хапвате поне от време на време, нека това време не бъде преди 12:00 на обяд. И нека количеството за едно ядене не надвишава размерите на едно по-голямо яйце.

За още здравословни и всякакви други съвети, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



10
Не е посочен 26.11.2013|20:14
Така е, но на някой хора ще им е много трудно да се откажат от тях.
9
Не е посочен 14.11.2013|13:36
Много ще ми е трудно да се откажа от плодовите млека и палачинките.
8
Не е посочен 13.11.2013|15:36
Да, но някой хора не желаят да приемат съвети всеки сам решава за себе си.
7
Не е посочен 11.11.2013|16:54
Е аз много обичам мялкото и баничките, няма да се откажа от тях.
6
Не е посочен 06.11.2013|18:35
Според мен за всеки човек е различно, някои хора обичат по-обилната закуска, други път искат по-лека такава, тези неща са строго индивидуални.
5
Не е посочен 06.11.2013|17:34
Напълно подкрепям! За да се обезмасли до такава степен минава през химическа обработка, която НЕ е полезна, а и както разбрахме тая мания за по-малко мазнини вече се отлича, аз си хапвам пълномаслено, по мие вкусно и полезно.
4
Не е посочен 06.11.2013|14:08
баничките все се оказват вредни :(
3
Не е посочен 06.11.2013|11:00
вижте само колко абсурдно звучи - вкусните млекца са кофти, яжте НИСКОМАСЛЕНО кисело мляко, любопитна съм, НИСКОМАСЛЕНОТО мляко не е ли пак наблъскано с един тон боклуци, като вкусните млекца? :Р
2
Не е посочен 05.11.2013|19:04
Определено нездравословната закуска е много лош старт на деня, за това е добре да си избираме правилните храни - белтъчини + фибри и малко въглехидрати.
1
Не е посочен 05.11.2013|17:07
Специално за бекона и яйцата не мога да се съглася, те са си повече от здравословна и пълноценна закуска. Дори и учените доказаха, че повечето мазнини в чинията от животински произход са полезни.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay