Трябва ли наистина да ядете сурови яйца?

Модерно е, но струва ли си риска?

Трябва ли наистина да ядете сурови яйца?

Суровите яйца са част от доста традиционни рецепти, като домашна майонеза, дресинг за салата Цезар и т.н. Но напоследък все по-често се използват по нетрадиционни начини. Щангистите и атлетите ги добавят в смуутита за допълнителни протеини, други ги слагат в коктейли и горещ шоколад.

Но всички сме учени като деца, че сурови яйца не трябва да се ядат. Ето какво мислят диетолозите относно хранителната стойност и безопасността:

Хранителна стойност

Ще бъдете изненадани колко хранителни вещества са опаковани в малка яйчена черупка. Само едно сурово яйце съдържа три грама протеин; витамини А, В2, В5, В12 и Е; холин, минерал, който е от съществено значение за функционирането на мозъка; лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, които поддържат очите ни здрави и много повече. Загряването на сурово яйце винаги намалява количеството на хранителните си вещества, но хранителната разлика между сурово яйце и варено яйце е толкова малка, че е без значение.

Суровите яйца съдържат изобилие от протеини и много хранителни вещества, които могат да подпомогнат поддържането на мозъка, имунната система и функцията на нервната система. Въпреки това, на практика никое от тези хранителни вещества не се губи или променя, когато яйцето се готви.

Така че, що се отнася до хранителната стойност, суровите и варени яйца са доста еднакви. Но варените яйца имат предимство, когато става въпрос за храносмилането на тези хранителни вещества. Едно проучване, публикувано в The Journal of Nutrition, разкрива, че тялото ни абсорбира само 50 процента от яйчния протеин, когато го консумираме сурово, срещу 90 процента, когато го консумираме обработено.

С други думи, необработените яйца са по-трудно смилаеми. Ако искате да имате мускули, вземете си висококачествен протеинов прах, вместо да ядете сурови яйца.

Рискове за здравето

Един малък урок по биология: яйцето излиза от кокошката от същия отвор, през който тя се изхожда. Следователно яйцата са изложени на риск от зараза с вредни бактерии, като салмонела, които се намират на повърхността на черупката или се абсорбират в самото яйце.

Реалният риск от зараза със салмонела не е висок, но не си струва да рискувате. Всеки, който се е сблъсквал със салмонела ще потвърди. Тя причинява симптоми, подобни на тези при хранително отравяне- спазми, диария, гадене, треска, главоболие. Тези симптоми могат да се проявят в рамките на първите 6 до 48 часа от консумирането на сурови яйца и могат да продължат до седем дни.

Хората с компроментирана имунна система- деца, възрастни хора, хора с автоимунни заболявания, хора, които страдат от рак, СПИН и т.н. са изключително податливи на инфекция със салмонела и последиците при тях са още по-тежки.

Единственото нещо, което ви гарантира, че яйцето не е заразено със салмонела и термичната обработка на високи градуси. Топлината унищожава бактериите.

Експертите са категорични: Няма нищо превъзходно в суровите яйца. 


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay